Једанаеста смотра духовног беседништва средњошколаца

Једанаеста смотра духовног беседништва средњошколаца биће одржана у недељу, 12. маја 2013. године, са почетком у 18 сати у храму Светог великомученика Георгија у старој Бежанији (ул. Војвођанска 70, Нови Београд). Улаз је слободан. Смотра је ревијална, без такмичарског карактера, а на њој учествује 12 ученика средњих школа из Србије одабраних по препоруци својих професора реторике.

Ученици сами пишу и интерпетирају своје ауторске беседе. Сви ученици добијају на поклон икону Светог Јована Златоустог, великог беседника из 4. века, и једну вредну књигу, јер самим учешћем сви постају победници ове смотре. Водитељ је, традиционално од оснивања смотре, Марко Вукаловић. Циљ смотре је да православна Црква отвори младим људима још једно место на којем ће моћи да се бави квалитетним духовним активностима, као и да буду подстакнути на проналажење свог личног, унутрашњег духовног пута који ће их водити кроз живот. Појање црквеног хора уметнички ће употпунити овај догађај.

Организатор смотре: свештеник Владимир Замахајев, 064/23-02-354, zamahajev@yubc.net

Ево по једанаести пут млади људи се сабирају се под куполама светог храма да покажу Богу, себи и људима да лепота речи и људска доброта није замрла. По једанаести пут се беседници смењују, али постоји заједничка нит, нит која се свих ових година непрекидно провлачи. То је ентузијазам и енергија ових младих, умних људи, као и љубав и стрпљење њихових професора да упркос суровом окружењу истрају у свом раду, да парафразирамо апостола Павла (1.Кор 1,23), некима на саблазан, а некима као лудост.

За претходних десет година са амвона три храма чуле су се речи више од 120 младих говорника који су позивали на љубав, мир, толеранцију, али су и оштро указивали на негативне појаве у друштву и немирење са њима. Чуле су се речи на језицима којима је хришћанство блиско као што је латински, старословенски, српски, али и на јапанском или арапском.

Све ово указује да Црква није заборавила Христову спаситељну отвореност према појединачним људским личностима, свим народима и читавој творевини у овом свету подстичући их да се њихови таленти умножавају у славу Божју и вечни живот. И ова смотра беседништва ће испунити свој задатак ако успе да код беседника и слушалаца подстакне унутрашњу борбу на духовно усавршавање и трагањем за својим путем у Царство небеско. Амин.

ПРОГРАМ

 • Водитељ: Марко Вукаловић
 • Хор храма Светог великомученика Георгија
 • протојереј Владимир Замахајев, парох при храму Светог великомученика Димитрија на Новом Београду: СЛОВО НА ПОЧЕТКУ
 • Зорана Антић, Средња школа за економију, право и администрацију, Београд: ЗАШТО БАШ ЈА?
 • Сара Дамњановић, Средња школа за економију, право и администрацију, Београд: ЖИВОТ
 • Дејан Грубишић, Гимназија „Јован Јовановић - Змај“, Нови Сад: ВЕРУЈЕМ
 • Борис Семниц, Гимназија „Јован Јовановић - Змај“, Нови Сад: КАРАКТЕР  ЈЕ СУДБИНА ЧОВЕКА
 • Наталија Лаптошевић, Правно биротехничка школа „Димитрије Давидовић“, Земун: ВЛАДАТИ СОБОМ НАЈВЕЋА ЈЕ ВЛАСТ
 • Вук Ковијанић, Правно биротехничка школа „Димитрије Давидовић“, Земун: ИСТОРИЈА ЈЕ СВЕДОК ВРЕМЕНА И ГЛАСНИК СТАРИНА
 • Марко Божовић, Војна гимназија, Београд: СМУТНО ЈЕ ВРЕМЕ
 • Новак Пузовић, Војна гимназија, Београд: ЧЕКАМ ДА СЕ РОДИМ
 • Јована Симеуновић, Економска школа „9. мај“, Сремска Митровица: О ЉУБАВИ
 • Драган Јанковић, Богословија Светог Саве, Београд: ПРАВО НА ЖИВОТ
 • Немања Ћосић, Богословија Светог Саве, Београд: ЕВО СЛУШКИЊЕ ГОСПОДЊЕ, НЕКА МИ БУДЕ ПО РЕЧИ ТВОЈОЈ
 • Јана Милосављевић, Филолошка гимназија, Београд: БЕСЕДА
 • Зоран Живановић, Филолошка гимназија, Београд: БЕСЕДА

Храм Светог великомученика Георгија је један од најстаријих храмова у Београду. Саграђен је пре 185 године (1827.) у селу Бежанија, које се у другој половини двадесетог века стопило са Новим Београдом. Храм је скоро до почетка овог века остао једини храм најмногољудније општини на Балкану, са око 300.000 становника, и центар духовног живота Новог Београда.

www.crkva-bezanijska.rs, info@svetigeorgije.rs; тел. 2161-093; 2281-804