Светосавски дани у Новом Саду

Светосавски дани у Новом Саду
Светосавски дани у Новом Саду
Светосавски дани у Новом Саду
Светосавски дани у Новом Саду

Обасјани радошћу, светлошћу и силом благодати Васкрсења Господњега, у ноћи између четвртка и петка Светле седмице, на дан свештеног спомена Спаљивања моштију Светог оца нашег Саве, другу годину за редом, свеноћним бденијем у новосадској Светосавској цркви, отпочели су у Славу Божју, а у част првог српског Просветитеља „Светосавски дани”, дани духовно-културних свечаности, на радост свих оних чедâ Светитеља Саве који живе у Богом чуваној вароши новосадској.

Богослужењем је началствовао пречасни презвитер Велимир Врућинић, настојатељ Кирилометодијевске цркве у новосадском насељу Телеп. Оцу Велимиру саслуживали су: протонамесник Ђорђе Ђурђев и презвитер Александар Игњатов из Светониколајевске цркве у Каћу, као и сви чланови свештеног братства и служитеља олтара Светосавске цркве.

За певницом су своје гласове сјединили и милозвучни славопој Васкрсломе Господу и Светитељу Сави принели студенти Православног Богословског факултета и полазници школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин при Црквеној општини новосадској. Појци су, под руководством монаха Јеротеја, сабрата Светоархангелског манастира у Ковиљу, својим прелепим древним српским напевима распалили Божанствену ревност и молитвено расположење у срцима неколико стотина сабраних верника, који се сјединише са Васкрслим Христом, примивши божанске свете и пречисте Тајне Тела и Крви Његове.

Након богослужења у име домаћина гостима свештенослужитељима се срдачно захвалио парох треће парохије светосавске и архијерски намесник новосадски други, пречасни презвитер Бранислав Мркић.

Благодарећи Богу и Светитељу Сави за све, присутни су изашли напоље и остали заједно у црквеној порти, где је приређена трпеза љубави, на којој се словесно стадо наситило како земаљским добрима, тако и, у још већoj мери, поукама и саветима својих добрих свештених пастирâ.

Извор: Епархија бачка