Aктивности Верског добротворног старатељства

Aктивности Верског добротворног старатељства
Aктивности Верског добротворног старатељства
Aктивности Верског добротворног старатељства
Aктивности Верског добротворног старатељства

Центар за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској - Чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке су 29. априла 2013. године посетили Центар за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској. Ово је била друга  посета у кратком временском року организована у циљу да се ближе упозна начин рада ове реномиране установе и  успоставе нови облици сарадње. Центар има дугу традицију привременог збрињавања деце свих узраста услед немогућности њиховог боравка у природној породици.

Представници управе и стручних тимова Центра су у срдачном разговору са члановима Милосрдне секције ВДС-а истакли колико је важно да деца, од којих њих 130 има тешкоће у развоју, буду активна, укључена у наставу и задовљна. Врло је важно и да не буду у друштву изолована - „невидљива”. За рад са овом децом су, поред стручног знања, потребни и велики труд и стрпљење. Ми бисмо рекли, и љубав коју васпитачи и психолози са којима смо разговарали очигледно имају. После обиласка деце завршили смо посету уз договор да се чланови Милосрдне секције ВДС-а укључе у систем волонтера Центра и пруже подршку овој деци којој, рекли су нам у Центру,  најлепша играчка јесте људско лице.

Удружење Живимо заједно - Прослава црквених празника је увек радосна, јер сваки од њих, на свој начин, преноси радост јеванђељске вести. Међу празницима којима се посебно радују деца зацело је Лазарева субота, Врбица. Лепи обичај кога се сећају старије генерације, да се на Врбицу дете понови и са родитељима дође у цркву и, носећи звончић и врбицу,  крене у литију на посредан начин је говорио деци да се дешава нешто врло свечано и важно, и да су и она, иако мала, део тог великог и радосног догађаја

Да бисмо обрадовали своју децу, родитељи окупљени у Удружењу за помоћ особама са сметњамa у развоју Стари град - Живимо заједно су организовали у суботу 27. априла 2013. године прославу Врбице на платоу испред капеле Свете Петке на Калемегдану. По лепом и изузетно топлом дану, на платоу је око 11 часова било пуно чланова Удружења, њихових родитеља и васпитача, учесника приредбе и других гостију. Чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке су се, као и претходних година, одазвали позиву и придружили прослави. Окупљеној деци и учесницима приредбе поделили су врбице и звонца што их је обрадовало.

Протојереј Милорад Средојевић, духовник при цркви Ружици, поздравио је присутне и  благословио. Пожелео је да сви у добром здрављу дочекају Васкрс и да се што достојније припреме за овај велики Празник. Казао је да само ако нам  Јеванђеље и живот по Јеванђељу буде свима на првом месту, можемо сачувати Божји лик у себи. А то, између осталог, значи да имамо осећај за оне који су поред нас и којима је потребна наша пажња, разумевање и помоћ.

Програм су извели чланови Удружења Живимо заједно и њихови гости, међу којима су били хор Основне школе „Лаза Костић”, карате клуб „Нипон” и чланови Друштва за помоћ ментално недовољно развијеним особама Нови Београд. Хор Удружења је отпевао своју омиљену песму „Врбица”  са стиховима „Мирише пролеће, на тебе мирише. Цветна је недеља Васкрс се примиче... Христос васкрсе - Ваистину васкрсе! Наду, љуба, радост свима нам донесе.” Верујемо да је и ова заједничка  прослава Врбице била под окриљем  те наде, љубави и радости.

Извор: ВДС