Прослављена сестринска слава и Дан сестринства у Ваљеву

Прослављена сестринска слава и Дан сестринства у Ваљеву
Прослављена сестринска слава и Дан сестринства у Ваљеву
Прослављена сестринска слава и Дан сестринства у Ваљеву
Прослављена сестринска слава и Дан сестринства у Ваљеву

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин служио је свету Литургију у храму Светих Бесребреника Козме и Дамјана, на дан Светог Василија Острошког, који је и слава медицинских сестара и техничара Здравственог центра Ваљево. Овај датум, 12. мај, у свету се обележава као Дан сестринства, у знак сећања на медицинску сестру Флоренс Најтингејл.

Домаћини прославе ове године су медицинске сестре и техничари Службе неурологије, а следеће године то ће бити колеге из Службе за инфективне болести. Ломљење славског колача обављено је у болничкој цркви, након свете Литургије. Владика Милутин је честитајући овај велики празник упутио лепе поруке и жеље запосленима и пацијентима ваљевске Болнице. Свечаност је одржана у сали Едукативног центра. Посебну пажњу, како током Литургије, тако и током свечаног програма, привукли су прекрасни гласови младих чланова Дечијег црквеног хора, под диригентском палицом Вање Драгојловић. У име домаћина госте је поздравила Јелена Дринчевић, главна сестра Службе неурологије, која је подсетила да се Свети Василије Острошки у овој установи прославља од прошле године, говорила је и о Флоренс Најтингејл, која је утемељивач сестринске струке, а у оквиру представљања своје службе, указала је на то колики је значај и улога медицинских сестара и техничара у Служби неурологије, која збрињава изузетно тешка стања.

- На одељењу се лече пацијенти оболели од епилепсије, ЦВИ, тумора мозга и других обољења. Тако тешка стања захтевају поред стручног медицинског знања, доста стрпљења, бриге, узајамног поверења, како са пацијентом, тако и са његовом родбином. Однос према пацијенту мора бити испуњен поштовањем, јер здравствена нега мора бити сигурна и безбедна, а приступ холистички уз поштовање свих аспеката пацијентове личности. Стално морамо улагати труд у подизање квалитета наших професионалних односа, искрене комуникације, тимског рада и дубоког људског поштовања. Сестринство је професија која тражи велику љубав према послу који радимо, према сваком човеку, а радећи свој посао на прави начин добијамо награду, која је немерљива, а то је оздрављење и повратак пацијента кући. Поштовање традиционалних вредности мора бити императив када је наша струка у питању и томе морамо стално тежити и како је рекла Флоренс Најтингејл: „ Уколико не напредујемо свакога дана, онда назадујемо“ – поручила је Јелена Дринчевић.

Уз благослов владике Милутина и ове године је одржан литерарни конкурс за ученике средње Медицинске школе, а награђене је представила Јелица Ристовски, помоћник директора за сестринство. Најбољи су награђени новчано, а трећа награда припала је Николи Васиљевићу, ученику одељења IV6, за рад на тему „Град болница 1914. године“. Друга награда припала је Марији Николић, ученици I1, за рад „Значај поста за духовно тело и телесно здравље“, што је била и тема првог награђеног рада чији је аутор Ксенија Радосављевић, ученица одељења II3. Уз првонаграђени рад, присутни су чули и прошлогодишњу победницу литерарног конкурса Сању Ивков, ученицу IV разреда, која се ове године на 20. поетском конкурсу „Десанка Максимовић“ у Ваљеву, нашла међу 13 финалиста. Сања је говорила своју песму „Ћутањем ми говориш“. Поносан на своје ученице, на свечаности се обратио и директор Медицинске школе Александар Маравић, указујући на симболику обележавања Дана сестринства, сестринске славе и 55 година постојања те образовне институције.

Када кажемо ваљевска Болница, свакако се сетимо ратне 1914. године и чувене сликарке Надежде Петровић, која је живот дала негујући рањене и болесне, па је и њено последње дело управо била „Ваљевска болница“. О ваљевској болници 1914. и Надежди Петровић, говорила је всс Јасмина Миловановић, из Службе за неурологију.

Свечаности су присуствовали бројни пријатељи и колеге, а представнице Сестринства ваљевских цркава су домаћинима уручиле пригодан дар. Најмлађи су испунили овај празник својим гласовима, ведрином и осмесима, а Дечијем црквеном хору се прикључила и петогодишња Софија Миловановић, која је рецитовала изабране стихове и са својим другарима заслужила велики аплауз.

 Здравствени центар Ваљево

Извор: Епархија ваљевска