Патријарх московски Кирил у Кини

Патријарх московски Кирил у Кини
Патријарх московски Кирил у Кини
Патријарх московски Кирил у Кини
Патријарх московски Кирил у Кини

Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил боравио је у Кини почев од 10. маја ове, 2013. године. У његовој пратњи су се налазили великодостојници ове свете Цркве као и хор Новоспасовог манастира у Москви. На аеродрому у Пекингу високе госте је дочекао заменик директора  Државне управе по верским питањима Чжан Лебин, као и руски амбасадор А. И. Денисов.

Усаопштењима Московске патријаршије се истиче да православљу припада нарочита улога у руско-кинеским односима. Наиме, православни свештенослужитељи – чланови Руске духовне мисије у Кини, који су овде били присутни од 1685. године, много су  учинили на зближавању Русије с Кином. Напомиње се да је Православље присутно у Кини дуже од три стотине година и да је укорењено у традиционалну кинеску културу.

Његова Светост је служио Божанску Литургију у Покровском храму у Харбину и у згради бившег саборног храма у Шангају у част Иконе Матере Божје, а такође се сусрео са православним верницима запосленим у Амбасади Руске Федерације у Пекингу где је богослужио у самој близини подигнутом Успенски храму у којем је устројен музеј Православне духовне мисије у Кини.

Хор Новоспасовог храма  певао је на богослужењима, и давао концерте православне духовне и световне руске музике.

Наредног дана, 10. маја, Свјатејши московски Патријарх био је примљен у званичну посету код Председника Републике Кине г. Си Цзинпина, који је у поздравном говору приметио да је руски Патријарх први високи верски великодостојник из Руске Федерације који је посетио његову земљу и да је то јасан знак вредновања добрих руско-кинеских односа. Господин Председник је замолио Руског Патријарха да пренесе своје искрене поздраве Председнику РФ, кога је посетио у марту поводом своје прве међународне посете по ступању на дужност. Патријарх је изложио Председнику Кине  историју православног присуства у Кини и улогу руских свештенослужитеља који су допринели зближавању двају народа, као и садашње стање ове Цркве у Кини, а нарочито залагања на дијалогу између Руске Цркве и Државне управе Кине по верским питањима. Председник је високом оценом окарактерисао залагања и рад Руске Цркве и Патријарха Кирила у његовој земљи и у свету уопште.

Истога дана Патријарх се сусрео с директором Државне управе по верским питањима Ван Цоаном, који је ову посету окарактерисао као „нови почетак у сарадњи Русије и Кине на верском плану“. Патријарх је позвао г. Цоана у посету Руској Цркви у Москви. У наставку је приређен свечани пријем у част високих руских гостију.

15. маја биће приказан на руској телевизијској станици „Култура“ документарни филм у режији Митрополита волоколамског Илариона, за који је говорио Патријарх Кирил углавном изневши своје утиске са посете Кини и своје виђење развоја Аутономне Kинеске Православне Цркве. Филм је снимљен углавном на основу архивског материјала, а на њему је радила група стручњака која је раније посетила Кину.

11. маја Свјатејши Патријарх је посетио Кинески зид и упознао се с другим културноисторијским споменицима. Уз то, посетио је и бивши царски дворац у Пекингу.

У Томину недељу, 12. маја, Патријарх је одслужио Божанску Литургију на територији Амбасаде Руске Федерације, где се раније налазила Руска духовна мисија у Кини. Богослужењу су присуствовали амбасадор РФ у Пекингу Денисов и сви сарадници дипломатског и трговачког кора при овој амбасади, инострани дипломати, поготово православни, православни верници руског и кинеског порекла. Проповедао је Свјатејши Патријарх и на крају поздравио све Кинезе који су се данас молили с нама. Патријарх је пожелео мир и благостање и сваки напредак кинеском народу. „Нека Господ благослови Русију и Кину. Нека Господ благослови руски, украјински, белоруски и сваки други народ који сачињавају ареал историјске Русије. Нека Господ благослови добре и плодне односе Кине с тим народима.“

На крају богослужења за потреба храма при овој Амбасади остављени су богослужбени сасуди, а Патријарху је уручена икона кинеских мученика.

Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил представио је своју књигу  Слобода и одговорност - Права човекова и достојанство личности. Књига преведена на кинески језик представљена је у просторијама Амбасаде Руске Федерације у Пекингу, 12. маја, у присуству амбасадора Денисова са  дипломатским особљем, представника других амбасада... Запажено је присуство председника Пекингшког савета Цркава протестантског бискупа Јуј Синлија, римокатоличког бискупа у Пекингу Јосифа Лишана, као и представника даоистичке религије, ислама, будистичке организације, многих културних посленика, православних Кинеза и Руса. О књизи је најпре говорио  Митрополит волоколамски Иларион, нагласивши да ће дело Патријарха Кирила бити од користи свима Кинезима који се занимају за руску религиозну философију и историју. У наставку је говорио Свјатејши Патријарх; истакао је да је  на овом делу радио почев од 90-година прошлог века сабирајући материјал и учествујући на семинарима и симпосионима који су обрађивали ову тему. Он је свестан да је књига и на руском језику наишла на одјек, па и на критичко размишљање. Књига је први пут објављена 2008. да би следеће године била преведена  на шпански и немачки језик. Наредних година је преведена на многе језике, међу којима и на српски језик – укупно на 16 језика.

Наредног дана, 13. маја Патријарх је с делегацијом отпутовао у Харбин, где је одслужио Литургију у Покровском храму, након што је посетио храм Свете Софије. Према изворима, на богослужење је дошло толико много православних Кинеза и Руса да сви нису могли ући у храм, али им је Свјатејши Патријарх поделио благослов по уласку у храм и после богослужења. Света Литургија је одслужена на антиминсу који се налазио у пекингшком храму посвећеном икони Табинске Матере Божје. Антиминс је осветио Архиепископ кинески и пекингшки Виктор (Свјатин), старешина XX Руске духовне мисије у Кини. На заупокојеној јектенији молило се „за све оне који су се трудили за  Цркву Христову у земљи кинејској“, с посебним споменом имена свих оних делатеља који су дуже или краће времена проповедали у овој земљи. Свјатејши Патријарх је истакао да је управо у Харбину својевремено био највећи број православних верника. У спомен на свој боравак међу православним Кинезима, Патријарх је подарио престоно Јеванђеље и Апостол, као и икону Пресвете Матере Божје. Сви верници су примили на дар икону Васкрсења Христовог, док су православни верници са своје стране уручили својем Поглавару изображење харбинске цркве Покрова Пресвете Богородице.

Посета Шангају је започела 14. маја. Овде је Свјатејши одслужио Божанску Литургију у храму Пресвете Богородице, а у наставку га је примио заменик градоначелника.

Извор: patriarchia.ru

Патријарх московски Кирил у Кини
Патријарх московски Кирил у Кини
Патријарх московски Кирил у Кини
Патријарх московски Кирил у Кини