Цариградски Патријарх на прослави Миланског едикта у Милану

Поводом прославе јубилеја Константинове године, која је започела још у децембру прошле године, а којом се обележава 1700-годишњица издавања Миланског едикта, Његова Светост Патријарх цариградски Вартоломеј учествује у свечаностима у част светог цара Константина у Милану. Он треба да допутује у овај ломбардијски град данас, 14. маја, у пратњи митрополита деркоског Апостола и венецијанског Генадија.

Патријарх ће данас посетити манастир Бозе у Пијемонту. Тамошња монашка заједница, коју је 1965. године основао приор Енцо Бјанчи, представља значајан мост дијалога између Римокатоличке и Православне цркве. Иначе, Његова Све-Светост је одавно упознат с делатношћу овог манастира, Овде ће одслужити вечерњу.

У среду, 15. маја, Патријарх ће одслужити свету Литургију у православној цркви Санта Марија Подоне, да би у 17,30 ч. одржао краће излагање на тему верских слобода, што ће учинити и његов домаћин, Надбискуп милански кардинал Анђело Скола, у Палацо Реале.  Полазећи од Христових речи „Истина ће вас ослободити“ (Јн 8,32) Патријарх и Кардинал ће осветлити значај верске слободе за плуралистичка друштва данас, и при томе нагласити да је верска слобода основица свих других права на слободу.

У четвртак, 16. маја, за 11 ч. предвиђено је екуменско богослужење у базилици св. Амвросија. Патријарх и Кардинал ће са своје стране прокоментарисати библијске текстове (Дела апостолска гл. 26 и Јован гл. 17). На овом богослужењу ће Кардинал Скола уручити Његовој Све-Светости ново издање Амврозијевског Јеванђелистара и делић моштију светог оца Амвросија (339-397) и других миланских сведока вере. После богослужења оба великодостојника ће у крипти катедрале целивати мошти св. Амвросија и светих Гервасија и Протасија.

Извор: Катпрес