Прослава Васкрсења Христовог у Тутину

Прослава Васкрсења Христовог у Тутину
Прослава Васкрсења Христовог у Тутину
Прослава Васкрсења Христовог у Тутину
Прослава Васкрсења Христовог у Тутину

У Тутину је Васкрсење Христово свечано прослављено. На сам дан Васкрса у рану зору сабрало се мноштво верног народа на васкршње јутрење и свету Литургију. Озарени светлошћу Васкрсења Христовог, сабрани људи су поздрављали једни друге најпобедоноснијм поздравом: Христос васкресе! - Ваистину васкресе! Васкршње литургијско сабрање посебно су красила деца која су својим умилним гласовима певала тропар Христос Воскресе из мертвих и свету Литургију. Посебно је било радосно у среду Светле седмице, служена је света Литургија на којој је началствовао архијерејски намесник новопазарски протојереј-ставрофор Томислав Миленковић,уз саслуживање месног пароха јереја Радомира Сандића и ђакона Мирка Јеремића. После Литургије извршено је саборно крштење - Црква Христова је добила девет нових чланова.

У среду у вечерњим сатима,  у организацији Српске православне црквене општине Добрињске, први пут је одржан васкршњи концерт "Радујте се, Христос васкрсе  - велика радост у Тутину" у Дому културе Општине Тутин, који је окупио познате музичаре и извођаче, као и културно-уметничка друштва и велики број деце. После овогодишње светосавске академије, у Тутину је први пут  приређен васкршњи концерт, чији је богати духовни и културно-уменички програм могао да задовољи укус великог броја присутних, а било их је  не само из Тутина, него и из Новог Пазара, Рашке и Сјенице. Велику подршку овој богатој манифестацији пружили су протосинђел Герасим, игуман манастира Ђурђеви Ступови, и архимандрит Јован, игуман манастира Црна Река, који се присутнима обратио пригодном васкршњом беседом, гусларка Бојана Пековић, певач Марко Булат и  чланови Музичког састава Ступови.

Кроз дводелни програм присутне је водила Анђела Арсовић. Звонки гласови певача Музичког састава Ступови придружили су се деци окупљеној око цркве свете Марије Магдалине тропаром "Христос воскресе". Глумачку умешност у интерпретацији приче о настанку васкршњег јајета показала су деца при црквеној општини Добрињској: Алекса Савић, Милена Зечевић и Милена Поповић. Кратке текстове Светог владике Николаја Велимировића читали су Небојша Лазовић и Крстина Зечевић. Подршку су дале и чланице "Младих уметника Раса": Милица Бановић и Стефана Јовановић. У својеврсној руковети низале су се речи из Васкршњег слова Светог Јована Златоуста прожете васкршњим песмама  Музичког састава Ступови "Радујте се, радујте се Христос воскресе", "Песма недељи" и "Христос воскресе", а публици је премијерно приказан спот за песму "Радујте се", који је и овога пута окупио позната лица са наше музичке сцене.

Други део програма су својом игром и песмом увеличали чланови ансамбла "Фрула" из Рашке који су на завидном нивоу  публици представили најлепше игре из наших крајева. Душан Поповић, из Сувог дола са Пештери, својим виртуозним извођењем на традиционалним музичким инструментима и у овом делу програма показао је да изворна музика има сигурну будућност.  Бучнм аплаузима поздрављен је прави мали концерт Бојане Пековић, прошлогодишње победице емисије "Ја имам таленат", која је све уверила у то да гусле не  морају бити само "пратећи" инструмент. Са неколико ауторских песама познати певач Марко Булат је публику подигао на ноге, која је на крају бучно поздравила све учеснике прве васкрње манифестације у историји Тутина и саборно отпевала тропар најрадоснијег хришћанског празника. 

СПЦО добрињска, јереј Радомир Сандић

Извор: Епархија рашко-призренска