Нова српска црква у Канади

Нова српска црква у Канади
Нова српска црква у Канади
Нова српска црква у Канади
Нова српска црква у Канади

Ванредним залагањем верника Мисионарске парохије Свете Петке у Саскатуну, Срби у Канади су добили још једну богомољу. Наиме, 5. марта ове године потписан је уговор о куповини предивног имања са црквом од Лутеранске евангелистичке цркве.

Имање је величине 2,5 акера и удаљено је 15 километара од центра Саскатуна. Поред зграде цркве је и гробље, које ће, према купо-продајном уговору, остати у власништву Лутеранске цркве.  Само црквено здање старо је 107 година.

Ово је велики успех парохије основане 23. маја 2010. године, по благослову Његовог Преосвештенства Владике Канадског Георгија, а на предлог свештеника цркве Свете Тројице из Риџајне проте Радована Марића. У Сасактуну живи око 25 српских породица, које су донеле одлуку о куповини, уз подстицај и подршку Епископа канадског Георгија и администратора парохије оца Радована Марића.

Имање са црквом је купљено за $86.000. Желимо да великодушно захвалимо  нашим  црквама у Канади које су до сада помогле куповину имања. Захаљујемо  Преосвећеном Владици Георгију и Епархији канадској на досадашњој указаној помоћи и обећаној помоћи у будућности. Велику захвалност дугујемо цркви Светог Саве из Едмонтона. Верници из Едмонтона дали су свој стари иконостас, вредан $30.000, и новчани прилог од $5.000. Захваљујемо и ЦШО Светог Архангела Михаила из Ванкувера на поклону: одежди и покривачу на свети престо и налоње у вредности од $2.000. На крају, великодушно захваљујемо српској цркви Свете Тројице из Риџајне, чији су верници до сада највише помогли парохију Свете Петке из Саскатуна. Српска црква из Риџајне је дала прилог од $20.000 за куповину цркве у Саскатуну и све ово време је одобравала оцу Радовану да путује и служи у Саскатуну и помаже Србима у овом граду у организовању парохије и куповини имања.  Унапред желимо да захвалимо и  свим осталим  дародавцима и српским црквама широм Канаде које  намеравају да помогну парохију Свете Петке из Саскатуна. Нека свим прегаоцима  Бог и Света Петка строструко узврате за помоћ  куповине комада српске земље и отварања српске цркве у Саскатуну.

Надамо се да ћемо врло брзо уклонити и све административне препреке везане за препис дела имања са гробљем Лутеранској цркви и да ћемо се окупљати у нашој богомољи да изразимо славу Богу и благодарност Светој Петки.

Протојереј  Радован Марић

Извор: Епархија канадска