Посета Срба из Чикага Црквеној кухињи

Црквену кухињу је 21. маја 2013. године посетила група наших сународника   из САД махом из Чикага. Црквеној кухињи су донели вредну донацију у намерницама: брашно, шећер, тестенине, пиринач, конзерве, смрзнуто поврће, уље... У посету, коју је организовала Фондација принцезе Катарине у сарадњи са организацијом Life line, је дошла група од око тридесет људи различтих генерација, претежно млађих. Многима је ово била прва посета Србији.

Јереј Владимир Марковић секретар ВДС-а је госте упознао с радом ове добротворне установе Архиепископије београдско карловачке. Рекао је: „наш  посао је комплексан. Сиромашнима се, поред основног топлог оброка у Црквеној кухињи пружа и саветодавна, посебно мединцинска и други видови помоћи. Пошто све почива на добровољном раду, истакао је, то највише подсећа на мобу која је као вид узајамне помоћи била дубоко укорењена у нашем народу. Можемо слободно рећи да су рад у Црквеној кухињи и друге активности ВДС-а један вид мобе у савременим условима”. О томе је јереј Владимир Марковић детаљније говорио јер се једно питање и односило на карактер добровољног рада и број  волонтера .

Гости из Америке су били врло љубазни и радознали али је разговор, нажалост вођен на енглеском језику јер већи број наших сународника није знао српски језик, изузев „Добар дан” и „Довиђења”. Многи од њих су трећа или четврта генерација рођена у Америци па је посета Србији и Београду прилика да боље упознају земљу из које су дошли њихови преци.

Извор: ВДС