Из живота Епархије будимљанско-никшићке

Из живота Епархије будимљанско-никшићке
Из живота Епархије будимљанско-никшићке
Из живота Епархије будимљанско-никшићке
Из живота Епархије будимљанско-никшићке

У недјељу 19. маја 2013, на дан када се молитвено сјећамо Преноса моштију Светог Саве, литургијским сабрањем прослављена је храмовна слава цркве Светог Саве у селу Почивала у Бањанима код Никшића.

Свету Литургију служили су протојереј-ставрофор Драган Крушић и свештеник Раденко Копривица, надлежни парох, а молитвеном сабрању присуствовало је око 150 вјерника, махом из Бањана, Никшића и Подгорице, али и Сомбора и других мјеста, гдје су расељени и живе припадници братстава Крушић и Матовић.

Освештан је и преломљен славски колач. Домаћин храмовног славља био је Крсто Матовић из Никшића, који је цркви Светог Саве у Почивалима приложио литијски барјак.

За идућу годину јавио се да буде домаћин славе Предраг Крушић из Сомбора.

Празнична литија вјерног народа и свештенства опходила је храм. Протојереј-ставрофор Драган Крушић и отац Раденко Копривица обавили су помен на гробовима чланова братства Крушић и Матовић, који су се упокојили у вјери православној и почивају уз цркву Светог Саве у живописном сеоцету Почивала.

Свештеник Копривица истиче велику заслугу некадашњег пароха, проте Драгана у обнови црквеног живота у Бањанима. Његовим трудом и залагањем братственици Крушић и Матовић планирају да приложе полијелеј манастиру Косијерево приликом прослављања храмовне славе Манастира на празник Рођења Пресвете Богородице. Полијелеј у дуборезу рад је Требињца Риста Вучиновића, а осликава га јеромонах Лазар, игуман манастира Заграђе.

Иначе, црква Светог Саве у селу Приградина, подигнута у доба Немањића, сматра се једном од најстаријих бањских храмова. Живописана је у вријеме обнове Пећке патријаршије, односно почетком 17. вијека. Према предању богомоља је у доба Турака, једно вријеме, била затрпана и заклоњена под земљом, и вјероватно да је садашње црквено здање подигнуто на темељима средњовјековног храма.

Своју храмовну славу 22. маја 2013, на празник Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског, прославила је и црква Светог Николе у бањском селу Реновац.

Свету Литургију служио је свештеник Раденко Копривица, парох бањанско-рудински. Послије литургијског сабрања прослављање празника и храмовне славе настављено је на Шљемену поред новоподигнутог храма, посвећеног управо празнику Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског. Цркву у славу Мирликијског Чудотворца подиже братство Копривице и бројни пријатељи овог надалеко чувеног и славног братства.

Благосиљан је и пререзан славски колач и освештано жито. Храмовна слава настављена је уз братску трпезу љубави.

Свештеник Копривица служио је помен упокојеним братственицима који почивају у гробљу на Шљемену.

Овом приликом одржан је и састанак чланова Црквеног одбора у вези са наставком, односно завршетком радова на подизању храма. Радови ће бити приведени крају са израдом и постављањем каменог пода, те иконостаса у дрвету, који ће овој Копривичкој задужбини приложити људи добре воље.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка