Митрополит мелкитски Илија: „Арапско пролеће - опасност за хришћане“

„Арапско пролеће је бесумње највећа досадашња промена у исламској историји, али истовремено означава и велико крвопролиће и опасност за хришћане у Оријенту“, нагласио  је мелкитски грко-католички митрополит Галилеје Илија Хакур у сусрету са италијанским новинарима у Хаифи. Митрополит је подсетио на то да су раније на исламском простору вођене углавном „битке на врху“, док је сада народ устао на ноге.  Упркос томе, збивања у Либији и у Египту наговештују да треба још дуго чекати на позитиван развој ствари.

„Они који ће бесумње највише изгубити, свакако су хришћани“ рекао је Хакур.  „Нисмо били срећни са ауторативним режимима,  а нисмо ни сада с обзиром на опасност од шарије. Не знамо како ће се одвијати будућност“.

„ На пример, још немамо података о томе колико је хришћана избегло из Сирије и колико их је нашло уточиште у Либану, Јордану и Турској. У Израелу хришћани бесумње живе боље него у суседним земљама“, каже митрополит.  „Ми смо израелски грађани, ми уживамо у верским и мањинским правима. Ми не желимо асимилацију већ интеграцију“.

Према подацима митрополита Илије, данас у Израелу живи 155.000 хришћана. Међутим, Митрополит није изнео податке колико је хришћана дошло као имиграната из Русије и колико их је међу радницима усељеницима који су дошли углавном из Румуније, Индије и Филипина.

Извор: КатПрес