Ко је Патријархов заменик ?!

«КУРИР»(8. новембар 2007. ) ПОНОВО ДИЛЕТАНТСКИ О СПЦ

Са жаљењем констатујемо, не први пут, да дневна новина Курир потпуно дилетантски извештава о Цркви, а када се грешке толико пута понављају онда не може бити речи о случајним пропустима, него о намерном извртању истине и лажном информисању. Наиме, у Куриру од 8. новембра 2007. године, на трећој страни стоји: «Патријархов заменик у Синоду је митрополит загребачко-љубљански Јован, а викарни епископ Атанасије замењује Павла у београдско-карловачкој архиепископији».

Ниво ове новине је испод сваке критике и не заслужује икакав озбиљан коментар или полемику. Међутим, оно што је недопустиво јесте чињеница колико је маха узело виртуелно новинарство и дилетантизам тј. покушај великог броја новинара да путем интернета или преко мобилних телефона граде име и каријеру у овом веома одговорном и захтевном послу, који је некада био пролазна станица многих људи од пера и писмености, кројећи при том животе људи, позивајући неретко на прави линч и хајку против институција и јавних личности. Те љаге и хајке нису поштеђени ни Српска Православна Црква, ни њен Патријарх, ни свештенство, ни верници.

Иако у црквеном законодавству не постоји термин заменика, јасно је да у случају болести Патријарха неко мора да га мења, односно да му помаже. У случају Српске Православне Цркве, то је најстарији епископ у Синоду а то је, од маја ове године, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорски- приморски Амфилохије (Радовић), свиђало се то некоме или не.

Тако Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве својом одлуком бр. 820/зап. 498 од 25 маја 2007. године «умољава Његово Високопреосвештенство Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија да у смислу члана 61. Устава Српске Православне Цркве, сагласно овлашћењу датом у овој седници, као најстарији члан Светог Архијерејског Синода испомаже Његовој Светости Патријарху српском Г. Павлу у свакодневном обављању својих права и обавеза, како у пословима Светог Архијерејског Синода и Патријаршијског управног одбора, тако и у подручној му Архиепископији београдско-карловачкој». Истом одлуком се умољава Викарни епископ хвостански Атанасије да помаже Митрополиту у пословима Архиепископије и ставља ван снаге ранија одлука бр. 505 која се тицала Митрополита Јована за период 26 априла- 26 маја 2007. док је био најстарији Епископ у Синоду.

За душебрижнике, црногорске и сорошевске, који су 8. августа ове године брже-боље пожурили да све ово демантују, увек на основу поверљивих извора, и то из врха СПЦ (обрукали су се ТВ Елмаг, Вијести, Данас, Блиц, 24 сата, Борба, Политика и др.), потребно је истаћи и то да је ово привремена функција која ничим не прејудицира будући избор Патријарха, као што се то, уосталом, није десило ни у случају Митрополита Јована и поред две године помоћничког стажа уз тада оболелог Патријарха Германа.

Са најбољим жељама за обострано добру сарадњу, и поред тога што смо налазили своје текстове потписане са БЕТА, М.П. (у Политици) или Фонет итд., наши телефони ће за медије надаље бити затворени (за «људе без лица и силеџије с интернета», како их је г. Петар Игња из НИН-а с правом назвао), а срце и врата увек отворени, за оне добронамерне са образом, именом и презименом.

Свештеник Мр Гајо Г. Гајић
Главни и одговорни уредник
Информативне службе
Светог Синода СП Цркве