Путем модерне технологије до древне православне хришћанске вере.

Мајкл Тод (Michael Todd, 21), крштен и одрастао у Англиканској цркви, дуги низ година био је редовни парохијан Англиканске Цркве „Сви Свети" (All Saints) у Северном Епингу (North Epping, Sydney). Међутим дружење са студентима на Сиднејском Универзитету, од којих многи припадају различитим хришћанским традицијама, продубило је већ постојећу заинтресованост за историју Цркве и инспирисала Мајкла на нова истраживања у овом смеру. Мајкл се веома заинтресовао за историју и традицију Православне Цркве, тако да је био веома срећан када је пронашао вебсајт српске православне цркве Свети архангел Михаило у Сиднеју, у којој се богослужења обављају искључиво на енглеском језику. У другој половини 2012. године, Мајкл је почео редовно посећивати богослужења у овој парохији која се налази у Хомбушу (38 Wenthowrth Road South, Homebush, NSW).

Током наредних месеци, заинтресованост овог младог човека за православље се удвостручила. Мајклово редовно присуство на недељним службама продубило је већ постојећу везаност за православна богослужења у оквиру православне традиције. Мајкл је такође продубио своја разумевања из области православног богословља и историје кроз Фeјсбук разговоре са Ијаном Мичијем (Ian Michie), парохијаном цркве Светог архангела Михаила у Хомбушу. Ијан је такође прешао из Англиканске цркве у православље, магистрирао је на православном теолошком факултету Светог Владимира у Крествуду у Њујорку (St Vladimir's Orthodox Theological Seminary in Crestwood, New York). Када је Мајкл донео одлуку да постане члан Православне Цркве изабрао је Ијана за кума. Мајкл је прешао у православље на празник Светих Духова, 23. јуна 2013. године.

Мајкл Тод је један од неколико бивших англиканаца који су постали чланови православне цркве Светог аргангела Михаила у Хомбушу, али он је први који је то учинио уз помоћ интернета и друштвених медија из помоћ благочестивих и активних парохијана ове црквене заједнице. Мајкл се нада да ће многи други Аустралијанци ускоро открити и и прилагодити се предивном дару православља који је доведен у ову земљу из традиционалних упоришта у Европи и на Блиском Истоку.

Црква Светог Архангела Михалила у Хомбушу је јединствена, мултиентичка, православна парохија под јуредискцијом Аустралијско Ново-Зеландске Православне Митрополије. Сва богослужења, појања, свештени говори и часови веронауке се одвијају на енглеском језику. Парохијом руководи Отац Јован Весић(John Vesic) и његова супруга (Попадија) Јелена Весић (Хелен Весић). Иначе и Отац Јован и Попадија Јелена Весић успешно су магистрирали на православном теолошком фаулултету Светог Владимира у Крествуду (Crestwood, New York).

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска