Видовданска приредба српских школа у Аустралији

У недељу, 23 јуна 2013. године, у свечаној сали на Универзитету Новог Јужног Велса одржана је традиционална, четврта по реду, заједничка академија свих српских школа из Сиднеја и околине. Ове године приредба Видовдан 2013 окупила је ђаке из 11 школа.

Поред ученика из седам школа при црквеним општинама учествовали су и ђаци грчке приватне школе St Spyridon College и државних суботњих школа језика етничких заједница у којима се учи српски језик из Волонгонга и Ливерпула. По други пут на академији су учествовали и ученици аустралијског центра за учење српског језика из Стратфилда - Australian Serbian Language Centre.

Приредба је почела традиционалном Видовданском Беседом, овога пута то је био избор из књиге „Млитва на језеру" Св. Николаја Жичког „Благослови непријатеље моје Господе", написане 1921-1922.године на Охридском језеру коју су веома достојанствено изрецитовале сестре Вања и Аница Пјевалица ученице суботње школе језика из Вулогонга - Saturday School of Community Languages.

Свечаности је присуствовао Генерални Конзул Републике Србије у Сиднеју Господин Бранко Радошевић, представник Федерације школа језика етничких заједница господин Тhiru Thirunanthakumar, господин Peter Meintanis гост из грчке приватне школе St Spyridon College, чији ученици српског порекла учествују сваке године на овој приредби. Испред Митрополије аустралијско-новозеландске Српске Православне Цркве присуствовали су протојереј-ставрофор отац Миодраг Перић заменик Епископа Господина Иринеја са свештенством из црквених општина чија су деца учествовала на академији.

Почевши са Видовданском беседом и Молитвом на језеру програм је настављен са још неколико дела из ризнице Светог Николаја, као што су духовна песма Oj Недељо најсветлији дане коју су извели ученици школе Св Јован Крститељ из Волонгонга са оцем Бранком Босанчићем. Програм је обухватио и неколико рецитала о Косову који су извели ученици из Мисионарске парохије Св Лука из Ливерпула - На српској си стази – Шта нам говоре други – Свети дан – Порука – Ја сам српче мало уз музичку пратњу Марш на Дрину коју је на хармоници извео Драгољуб Пауновић.

После Ливерпула ученици школе Св Кнеза Лазара извели су још неколико рецитација о Косову – Даћу ти злато, даћу ти бисере ...песму групе деце са Косова а затим Косовски божур и поново неколико песама о Косову – Свети дан, Видовдан и Жеље из новообјављене збирке песама Милке Милићевић, дугогодишње учитељице школе Св Кнез Лазар. Ученике су припремале учитељице Слађана Митић-Николиш, Весна Кнежевић и Светлана Павловић.

Ученици суботње школе језика из Ливерпула, Милица Дјаковић одрецитовала је патриотску народну песму Ој Србијо, а Милица Маричевић и Димитрије Карадаревић песму У Милице дуге трепавице. Затим су ученици школа Св. Ђорђе из Кабрамате са учитељицом Јеленом Радовић и ученици школе Св Сава из Флемингтона са учитељицом Маријом Марјановић својим рецитацијама о Св. Сави одали почаст највећем српском светитељу.

Са музичком изведбом Друга балканска игра из циклуса Седам балканских игара чувеног композитора Марка Тајчевића (1900-1984), коју је на клавиру извела Софија Белајчић, представљен је програм приватне грчке школе St Spiridon. У наставку програма ученици ове школе извели су рецитал о Завештању Стефана Немање једном од назначајнијих српских владара и родоначелником владарске династије Немањића.

Публику је ове године посебно одушевио наступ најмлађих учесника из новоосновано аустралијског центра за учење српског језика из Стратфилда који су извели дечију рецеитацију Пада снег. Старији ученици овог центра извели су песму Вуковица посвећену српском просветитељу Вуку Караџићу, аутора Драгана Лукића. Дацу из овог центра припремиле су учитељице Марија Марјановић, Дарија Егић и Елена Ерцег.

Малишани из школе Вук Караџић из Кабрамате са својом учитељицом Браном Станисављевић наступили су и ове године у великом броју са народном песмом Шетња - Дођи Миле у мој крај па да видиш ста је рај.

Читамо песме и приче била је тема овогодишњег програма ученика школе Св Јована Крститеља из Вулогонга са селекцијом популарних и познатих дечијих прича о Капетану Џону Пиплфоксу аутора Душана Радовића и чувене приче о Црвенкапици коју је са децом припремила учитељица Милица Зимоњић.

Шта се све учи у школи коју је са ученицима приремила учитељица Снежана Мијаковац показали су ученици из школе Св Јован Крститељ из Дапта кроз драмски приказ Сјећање на детињство, драмске адаптације из комада Башта сљезове боје, познатог дечијег писца Бранка Ћопића.

После рецитације Плави чуперак, аутора Мирослава Антића коју је изрецитовао Стефан Валковић ученик црквене школе Св Сава из Еланоре, велика група деце из ове школе са учитељицом Дрганом Кардум отпевали су познату песму Љубивоја Ршумовића Ау што је школа згодна.

Ове године избор из поезије Десанке Максимовић била је песма Чежња у туђини коју је извела ученица Суботње школе језика из Ливерпула Анамарија Мркела а затим је Анастасија Станојевић из школе Св Кнеза Лазара на клавиру одсвирала чувену народну песму Ој голубе, мој голубе.

На крају програма право освежење био је наступ најстарије фолклорне групе из школе Св Кнеза Лазара који су у прелепим ношњама извели игре из Босиљграда, југоисточне Србије, кореографа Љиљане Николић.

Програм су водиле ученице Суботњих школа језика из Волонгонга и Ливерпула, Ана Ђотуновић на српском, а Душка Баришић на енглеском.

Завршну реч ове године одржао је протојереј-ставрофор о. Миодраг Перић, заменик Епископа који се најпре захвалио свој деци учесницима на овогодишњој академији, свим наставницима, помагачима на организацији ове највеће школске приредбе. Посебно је истакао заслуге наставника српског у очувању језика и српског културног наслеђа и похвалио ђаке за њихову истрајност у учењу српског језика и изузетан и разнолик програм који су приредили поводом највећег српског празника, Видовдана.

Химном Светом Сави коју су на крају певали сви учесници приредбе, њих преко 150 свечано је завршена овогодишња четврта приредба свих српских школа посвећена једном од највећих српских празника Видовдану. Овиме се наставља заједничка сарадња међу српским школама у циљу унапређења наставе српског језика, очувања српског културног наслеђа у Аустралији као и развијања осећања заједништва, припадности и солидарности међу децом и свим члановима српске заједнице.

Школе и њихови наставници сарађују у оквиру групе основане 2009 под окриљем Епархије Аустралијско- Новозеландске и уз Благослов Његовог Пресовештенства Господина Иринеја и на изради заједничког програма и прикуљању и коришћењу заједничких наставних материјала у циљу унапређења наставе српског језика у Новом Јужном Велсу.

Школе учеснице приредбе и њихови наставници и професори

 • Свети Георгије, Кабрамата, Координтаор школе Брана Станисављевић,
 • учитељице Јелена Радовић и Невенка Карајовић-Татић
 • Свети Кнез Лазар, Александрија, учитељице Весна Кнежевић, Мануела Митровић, Слађана Митић-Николиш и Светлана Павловић , учитељ музике и вођа хора Драгана Милановић
 • Свети Лука, Ливерпул, учитељица Слађана Митић-Николиш
 • Свети Сава, Флемингтон Учитељице Марија Марјановић и Елена Ерцег
 • Свети Сава, Варивуд, учитељице Драгана Кардм и Оливера Богићевић
 • Свети Јован Крститељ, Дапто, учитељица Снежа Мијаковац
 • Свети Јован Крститељ, Волонгонг, Учитељица Милица Зимоњић
 • St Spyridon Greek Orthodox College, Maroubra, наставница Весна Белајчић
 • Saturday School of Community Languages, CLS Liverpool, наставница Светлана Павловић
 • Saturday School of Community Languages, CLS Wollongong, наставнице Милица Зимоњић и Снежа Мијаковац
 • Australian Serbian Language Centre, Strathfield, учитељица Дарија Егић, Марија Марјановић и Елена Ерцег

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска