Изложба у Културном центру Србије у Паризу

Изложба у Културном центру Србије у Паризу
Изложба у Културном центру Србије у Паризу
Изложба у Културном центру Србије у Паризу
Изложба у Културном центру Србије у Паризу

Место сусрета српског и француског језика и културе у Паризу од 1973. године јесте Културни центар Србије. Захваљујући брзој реакцији у правом тренутку за промоцију ранохришћанских споменика на територији Републике Србије, Министарство културе и информисања, заједно са Канцеларијом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, препоручило је копије мозаика и фресака из 4. века за изложбу у Паризу. Радове студената у класи проф. Горана Јанићијевића и Мирјане Милић са Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију, су – после Луксембуржана – видели и Парижани, а све то са благословом Епископа западноевропског г. Луке и уз помоћ парохије Светог Саве у Паризу на челу са протојерејем-ставрофором Николом Шкрбићем и јерејем Славишом Шањићем.

У срцу Париза, у епицентру европске културе, испред Галерије Жорж Помпиду и у пешачкој зони Светог Мартина, данас је протојереј-ставрофор др Радомир Поповић својеврсним предавањем на тему Рано Хришћанство на просторима Србије, отворио изложбу. После предавања које је умногоме присутнима појаснило какви су мотиви представљени на мозаицима и фрескама, сви окупљени су погледали изложене радове. Приказани символи јеванђелиста, ранохришћанска символика (голубице на појилу, срне, нимфе у лову), а затим и копије сачуваних Христограма из гробница у Нишу и Виминацијуму, окупљенима је др Радомир Поповић објаснио и дочарао кроз опис догађаја у 4. веку, од светих мученика липљанских Флора и Лавра, преко београдски првомученика Ермила и Стратоника, затим Еразма Охридског, па све до Никите Ремезијанског, који се преставио у Господу, 420. године Христове ере.

Добротом Милице Живадиновић и Милована Ћировског из Културног центра Србије у Паризу Академија је успела да француској јавности прикаже делић ранохришћанских артефаката на просторима Србије, и на тај начин покаже развој хришћанске културе и цивилизације на том поднебљу, који је трајао скоро осамнаест векова.

 ђакон Ивица Чаировић