Архиепископ охридски Јован осуђен на три године затвора

Дана 2. јула 2013. завршен је најновији политички монтирани судски процес против Архиепископа охридског г.г. Јована, Епископа брегалничког г. Марка, Епископа стобијског г. Давида, јеромонахâ, игуманијâ, монахињâ и верникâ Православне Охридске Архиепископије. Судија г. Ивица Стефановски је саопштио пресуду која гласи: сви оптужени су криви! Архиепископу охридском г.г. Јовану суд је изрекао затворску казну у трајању од три године, а осталим оптуженицима суд  је изрекао условну казну од две године затвора, која ће постати активна уколико дело буде поновљено у следећих пет година. Суд је донео и пресуду којом ће бити конфискована имовина Православној Охридској Архиепископији.

Дуги низ година уназад увелико је свима позната већ пословична оцена из међународних извештаја у којима је македонско судство назначено као један од најпроблематичнијих сегмената нашег друштва, управо због корумпираности и подложности политичким утицајима. Овај политички монтирани судски процес постао је доказ поменутих међународних извештаја о Републици Македонији. Овакви монтирани судски процеси потпуно показују да судови служе политичким обрачунима, чиме се изнова потврђује став о државном спонзорству и заштити монопола расколничке Македонске Православне Цркве, као и истовремено гажење верских слобода и прогон Православне Охридске Архиепископије на верској основи. Ова последња пресуда јесте седма затворска пресуда изречена архиепископу Јовану, који је већ дуже време политички затвореник у Републици Македонији.

Коначно, оваквом пресудом и сама расколничка Македонска Православна Црква губи шансу за решавање проблема раскола у коме пребива, притом учвршћујући представу о себи, распрострањену у целом православном свету, као верској организацији – творевини једног прошлог система – која активно учествује у прогону канонске Православне Охридске Архиепископије у Републици Македонији.

Што се тиче појединих медијских инсинуација, које су се појавиле од јуче, обавештавамо јавност да само сујеверни или неупућени у веру могу да разумеју условне реченице као некакву клетву. Православна Охридска Архиепископија никада ни на кога није бацала клетве иако је таквих примера било у историји Цркве. Илустрације ради, навешћемо један такав пример: свети Василије Острошки купује земљу за Цркву, а потом за њу бива неправедно оптужен и исти тај посед му конфискује локални кнез. Када се свети Василије Острошки пожалио патријарху Максиму, патријарх кнезу шаље писмо следеће садржине: „...И уколико неко од вас хришћана покуша да изврши одузимање те земље од манастира названог Острог, таквоме рушитељу Господ нека одузме и његов дом, и њега самог, и његове синове, и његову стоку, и све његово имање Господ нека уништи изненада, а његов траг и корен да буде затрт занавек! Амин.“ Упућенима у верску проблематику познат је потоњи след догађаја.

Када престану да функционишу правне норме, тада на снагу ступају духовни закони. Сви у Православној Охридској Архиепископији се моле да поменути духовни закони не захвате никог већ да превлада разум, за добробит свих грађана, за добро Републике Македоније.

Извор: Православна Охридска Архиепископија