Епархијски дан у Канади

Епархијски дан у Канади
Епархијски дан у Канади
Епархијски дан у Канади
Епархијски дан у Канади

Преко три хиљаде Срба окупило се 30. јуна 2013. године на прослави Епархијског дана на имању манастира Светог Преображења у Милтону

Највеће саборовање наших верника у Канади започело је молитвено, светом архијерејском Литургијом у манастирском храму. У препуној цркви служио је Епископ канадски г. Георгије уз саслужење свих српских свештеника из Онтарија и Квебека, а одговарао је Епархијски хор “Кир Стефан Србин” из Торонта. Заједно са њима на Литургији је саслуживао и прота Милан Гардовић из Сткохолма.

Надахнуту празничну беседу изговорио је прота Љубомир Рајић из Торонта. Лепоту сабрања улепшало је одлилковање игумана манастира Милтона мр Василија (Гавриловића) у чин протосинђела, као и додела ордена Светог Саве другог степена г. Недељку Петковићу из Кичинера за 30-годишњи самопрегорни рад у Епархији канадској и Црквено-школске општине Свете Тројице у Кичинеру.

Након Литургије, велики број верника преплавио је манастирско имање. У програму који је изведен на павиљону након освећења славског колача и жита са Савезним колом српских сестара, које су прослављале своју славу, централно место имали су младићи и девојке из петнаест фолклорних група. Програм је отворио поздравним говором генерални конзул Републике Србије у Торонту г. Владимир Павлов, док је сам програм осмислио и реализовао кореограф Миле Перић из Ватерлоа.

Велики број деце и омладине, не само учесника у програму, доминантна је слика са овогодишњег Епархијског дана. Све више је младих родитеља који са својом дечицом долазе на црквене скупове и полако постају окосница црквеног живота и деловања у Епархији. Зато радује што је и овога пута посебна пажња посвећена садржајима за најмлађе. Највише радости малишани су исказали на вожњама возићем око манастирског имања.

Прекрасан и сунчан дан допринео је доброј посети и лепом расположењу. Организација Епархијског дана, у којој учествују све околне Црквено-школске општине, била је беспрекорна.

Епархијски дани обележавају се преко викенда у недељу Свих Светих (недеља по Духовима). Првога дана, у суботу, организује се Сабор српске омладине. Овогодишње суботње саборовање обележио је архимандрит Јоаким Пар својим надахнутим предавањем на коме је присуствовао велики број омладине и ученика српских школа.

Свештеник Милош Пурић

Извор: Епархија канадска