Љубав и радост

Преневши поздраве и патријаршки благослов Патријарха српског Иринеја, владика Андреј, викарни Епископ ремезијански, обратио се вернима у крипти цркве св. Марка у Београду  једном индијском изреком: Осмех који шаљеш враћа се теби, и наставио изношењем мисли познатих мислилаца и светитеља на тему радости.

Подсећао нас је колико је важна љубав из које извире радост. Тако, свети Григорије Богослов, један од највећих хришћанских богослова, повезује радост са страхом Божјим и каже: У радости не заборављамо  страх Божји, као што у патњи никада не одустајемо од наде. 

Прилично смо заборавили да се радујемо малим животним стварима, предајемо се бригама првенствено због тешког материјалног стања и не налазимо најбоља решења за своја унутарња стања, која се манифестују на разне начине у односу према ближњима и у заједници у којој живимо.  

О способности да саучествујемо у радости као суштинској особини смиреног човека, о радости спољашњој и унутарњој, дубокој, тихованој радости, али радости која увек извире од Господа, чули смо дубока промишљања овог  духовника наше Цркве.

"Наш Творац зна да ми људи не можемо стално бити у емоционалном стању радости и среће. Све има своје време, и зато у Старом завету књига Проповедника казује: „...Има време плачу и време смеху; време ридању и време игрању..."  (3,4) -  истакао је владика Андреј и опоменуо нас да из Духа Господњег извиру свака благодат и љубав, а са њима и радост, јер, како нас  уче Свети оци, откако је Христос искупио људе, на нама је да се радујемо. 

Владика Андреј је одговорио и на три питања: Како осећамо радост? - Шта нас чини радосним? - Шта нам квари радост? 

Академик Владета Јеротић је, после исцрпног и темељног излагања владике Андреја, радосно изјавио да нема шта да дода, напоменувши да је Епископ изнео готово све на ову тему, и истакао од колике је важности да будемо смирени, као и да смирених људи треба да буде што више. 

У живом међусобном дијалогу двојице предавача вођен је и разговор са присутнима по питањима како да будемо радосни у свакодневном животу, како  да ту радост одржавамо и  да и своје ближње чинимо радоснима.

Организатор овог предавања је Управа храма светог Марка, у оквиру циклуса предавања  Просвећеност и одрастање, Хришћанска емоционална писменост, Просвећеност у теологији и медицини. Под покровитељством Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, аутор концепта је др Јелена Обрадовић.

Зорица Зец