Видовданско пјесничко бденије

Видовданско пјесничко бденије
Видовданско пјесничко бденије
Видовданско пјесничко бденије
Видовданско пјесничко бденије

Традиционално Видовданско пјесничко бденије је одржано уочи празника Светог мученика Кнеза Лазара и Светих српских мученика, у четвртак 27. јуна 2013. г. у манастиру Ђурђеви Ступови.

Пјесничкој манифестацији, коју организују Епархија будимљанско-никшићка и Црквена општина Беране, претходило је празнично бденије, које је уз саслужење више свештеника и свештеномонаха, служио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Вјерни народ и учеснике Видовданске поетске светковине, окупљене у претпразништву великог вјерског и националног празника нашег народа, поздравио је и благословио сабрање Преосвећени Владика Јоаникије.

„Срећан празник, драга браћо и сестре. Управо сам стигао са пута и преносим вам топле поздраве из братске Русије. Настојао сам да се вратим, да стигнем да присуствујем овом пјесничком бденију и да не пропустим Видовдан у овој нашој светињи која 800 година поје и носи свој крст и крст свог народа, а то је, заправо, Косовски крст. Српски народ најдубље мисли, најдубље осјећа, најљепше поје кад залази у духовни смисао Видовдана, када почне да разумијева Косовску идеју.“

“Тада почиње да разумијева и самог себе, своју историју, своју прошлост и на такав начин даље гледа у своју будућност. Видовдан јесте дан наше жртве, наших страдања, али и дан нашег памћења и наше славе. Ако о Видовдану говоримо ван тог контекста онда се губи смисао Видовдана и тада губимо сами себе као што се то догађало, понекад, у нашој историји да залутамо, али жртва косовских јунака, светост Светог Кнеза Лазара и наших предака опет нас враћа на прави пут Божији,“ казао је Његово Преосвештенство.

У Видовданском пјесничком бденију, које је ове године протекло у знаку два велика и изузетно значајна јубилеја: осам вјекова Ђурђевих Ступова, катедралног манастира Епархије будимљанско-никшићке, и двјеста година од рођења Митрополита црногорског Петра Другог Петровића Његоша, учествовали су пјесници Милутин Мићовић, Радомир Уљаревић и Горан Бјелановић. Стихове српских аутора, који су били инспирисани Видовданом казивала је Андријана Рудић. Програм је појањем употпунио црквени хор Свете мати Анастасије, под диригентском палицом проф. Андријане Вучетић Обадовић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка