Слава цркве у Риџајни

Слава цркве у Риџајни
Слава цркве у Риџајни
Слава цркве у Риџајни
Слава цркве у Риџајни

И ове године благочестиви Срби и Српкиње из Риџајне, уз молитву и радосно дружење, прославили су своју црквену славу Свету Тројицу. Драги гости, Његово Преосвештенство Епископ канадски Георгије, архијерејски замјеник западноканадски протојереј Обрад Филиповић са Србима из Калгарија, протонамесник Александар Црногорац са Србима из Винипега, Срби из Едмонтона и Срби и Саскатуна својим доласком и учешћем увеличали су духовну радост и прославу.

Славље је почело дочеком и ручком добродошлице у суботу око подне. Уследио је традиционални фудбалски турнир измећу фудбалских тимова Срба из Риџајне, Винипега и, по први пут, Срба из Саскатуна.

У вечерње сате вечерњу службу, са благословом Владике, служио је прота Обрад Филиповић. У продужетку прота Радован Марић из Риџајне и отац Александар Црногорац из Винипега служили су помен за све ктиторе и усопше парохијане поводом Духовских задушница. На крају свима се обратио Владика канадски Георгије пригодном бесједом о значају празника Духова за све нас, позивајући верни народ да се што чешће окупља око свете Цркве на молитву и изучавање наше свете вјере. У црквеној сали гости и домаћини послужили су се вечером и пријатно дружили.

У недељу је владика Георгије началствовао светом Литургијом уз саслужење поменутих свештеника, а одговарали су хор из Риџајне и сав присутни народ. По завршетку Литургије учинили смо литију око храма, освећење славског колача и жита и служење вечење. Кумови ове године су били породица Појужина, Зоран и Бранкица са дјецом Сашом и Вањом.

По завршетку Литургије Владика Георгије је одржао предивну бесједу и поуку за све вјерне са апелом да нам наша света православна вјера буде главни оријентир и путоказ у нашем животу како нас се не би постидјели наши свети преци и угодници Божији. У име парохије из Риџајне присутнима се обратио прота Радован Марић топлим речима добродошлице и захвалности.

Затим, у црквеној сали гости и домаћини послужени су славским ручком. Учешће у славском програму узели су фолклорне групе Опанак из Едмонтона и Београд из Винипега, које су својим предивним играњем обрадовали све присутне. Пожелевши једни другима срећан пут и останак, домаћини и гости су се разишли свако својим кућама са обећањем да ћемо се, ако Богда, срести и следеће године на Свету Тројицу у Риџајни.

Владика канадски Георгије и прота Радован су продужили пут за Саскатун, где су обишли новокупљено имање и богомољу у Парохији Свете Петке и срели се са парохијанима. Владика Георгије је овом приликом дао своје предлоге како да реновирамо новокупљену цркву и припремимо се за освећење и отварање. Такође, Владика је   дао богати новчани прилог за новокупљену богомољу.

Извор: Епархија канадска