Прослава јубилеја светих Ћирила и Методија у Словачкој

У Словачкој се од петка до недеље окупило више хиљада верних ради учешћа на богослужењу у част Светих Ћирила и Методија. У Римокатоличкој цркви се њихово приспеће из Грчке прославља 5. јула сваке године. Овогодишња црквена прослава стоји у знаку нарочитог јубилеја:  1.150 година – према традицији 5. јула 863. године – откако су ови словенски апостоли дошли из Цариграда с подручја данашње Словачке.

Поводом овог догађаја папа Фрања је упутио специјалну посланицу у којој изражава наду да ће свечаности „примерима из далеке прошлости ободрити данашњег човека да размисле о задобијеном наслеђу.“ Он је позвао Словаке западног  и источног обреда „у још чвршћу веру и преданост“.

На централном богослужењу у Нитри учествовало је око 10.000 верних. Папски изасланик је био куријски кардинал Франц Роде, док су саслуживали мађарски Примас кардинал Петар Ерде, надбискуп сарајевски кардинал Фрањо Пуљић, председавајући Словачке бискупске конференције надбискуп Станислав Цволенски, као још двадесет бискупа и великодостојника из свих суседних земаља. На почасном месту на импровизованом олтару стајао је архиепископ прешовски Растислав.

У својој проповеди је кардинал Роде нагласио велики значај који је мисионарско и културно наслеђе Свете браће из Солуна оставило на словенске народе. „У сразмерно кратком времену“ њима је пошло за руком да „поставе темеље словенском књижевном језику, који је постао основица данашњих словенских култура“.

После свечаног богослужења на Светоплуковом тргу присутнима се обратио председник Словачке Иван Гашпарович.  Између осталог, он је споменуо да се Ћирило и Методије помињу у Уставу Словачке. Гувернер Словачке народне банке Јозеф Макух је представио новчић од два евра који је сместа пуштен у оптицај у милион примерака у свима земљама европске валуте.

У наставку је Словачка бискупска конференција представила поштанску марку израђену у сарадњи словачке поште са бугарском, чешком и ватиканском поштом. Јубиларна марка је одштампана у тиражу од 70.000 примерака.

Извор: Катпрес