Коптски свештеник убијен у Египту

Према подацима коптске епархије за Северни Синај, стање у тој области је веома драматично, јер су локални исламисти убили у суботу  свештеника Мина Абуда. Овај свештеник је био секретар kоптског православног епископа за Северни Синај са резиденцијом у Ел Аришу.

Локалне исламистичке присталице свргнутог председника Мохамеда Мурсија непрестано шире пароле мржње како против хришћана Копта, тако и против својих снага безбедности.

Према новинској агенцији „Блискоисточне хришћанске вести“, Мина Абуд је убијен док се налазио у колима, а пре тога су полицајци и војници, задужени за чување Минине цркве, исту  напустили да би се супротставили нападима Мурсијевих присталица.

Према подацима фондације Про Оријенте, и у Горњем Египту исламисти врше насиље над копстким хришћанима. У месту Дабаја у области Луксора запаљено је деветнаест коптских кућа и неколико њихових продавница. Према непотврђеним извештајима, три хришћанина је усмрћено. Све више је претњи са исламистичке стране усмерених против коптских цркава и установа, али и против Копта грађана и њихових породица.

Извор: Катпрес