Видовданска смотра црквеног хорског пјевања

Поводом Видовдана у порти манастира Савина у Херцег Новом 29. јуна 2013. године одржан трећи Видовдански сабор црквених хорова

Духовно сабрање, у којем традиционално наступају хорови из Црне Горе, Србије и Републике Српске, благословио је отац Гојко Мрачевић, парох кумборски, а учеснике смотре и бројну публику поздравила је и Оливера Доклестић, предсједник Српског просвјетно-културног друштва “Просвјета“ из Херцег Новог.

На овогодишњем Видовданском сабору наступили су хорови: Српско пјевачко друштво “Светосавник“ из Подгорице, “Светог апостола и јеванђелисте Марка“, такође из Подгорице, “Светог Евстатија Превлачког“ из Будве, “Светог Саве“ из Херцег Новог, “Светог Василија Острошког“ из Кумбора, “Рождество“ из Бијеле и “Светог новомученика Станка“ из Никшића. Пријатно изненађење приредили су чланови Српског византијског хора “Мојсије Петровић“ из Београда, наступивши овом приликом у порти манастира Савина. Хор “Мојсије Петровић“, који се бави изучавањем и извођењем аутентичне православне црквене музике, претходног дана учествовао је у манифестацији „Видовдански сабор 2013. – Видовдане, мој очињи виде“ на Белависти у оквиру кога је освештан Духовни центар и промовисана изабрана дјела Митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Извођене су по двије духовне композиције по сопственом избору, а на крају Видовданске смотре, сви хорови су саборно отпјевали и неколико пригодних свјетовних пјесама. На велико задовољство публике поред дивних народних руских пјесама, хорови су, са нарочитим осјећајем, извели српске народне пјесме са простора Косова и Метохије: “Видовдан“, “Јечам жњела“, “Маријо бела кумријо“, “Густа ми магла“. Смотра црквеног хорског пјевања завршена је Светосавском химном и композицијом “Оро се вије“.

Хор “Светог новомученика Станка“, којим руководи проф. Ленка Дурутовић, а који ове године прославља двадесет година активног и успјешног дјеловања под окриљем Саборне цркве Светог Василија Острошког у Никшићу, овом приликом је отпјевао композицију Царско Господи помилуј, а солиста Филип Вучић, уз пратњу хора Светог новомученика Станка, награђен бруним аплаузом за извођење пјесме “Гора јечи“.

Смотри су присуствовали представници општине Херцег Новог, надлежно свештенство, братство манастира Савина и бројне друге званице.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка