Из Епархије нишке

Из Епархије нишке
Из Епархије нишке
Из Епархије нишке
Из Епархије нишке

Ниш - По већ устаљеној пракси Епископије нишке да се у току сваког поста ради укрепљења верних служи света тајна јелоосвећења, 5. јула 2013. године, Епископ нишки др Јован је у нишком Саборном Храму са многобројиним свештенством архијерејских намесништава нишких узнео Господу молитве за здравље свештенства и епархиота.

Вртоп - За празник Свете Тројице служена је света Литургија у делимично обновљеној цркви Свете Тројице у Великом Вртопу. Литургији је присуствовао већи број углавном младих људи. После службеобављена је литија кроз село на општу радост мештана села. Испред цркве је преломљен славски колач домаћина Данијела Петковића - домаћин следеће године биће Иван Стојиљковић. Свештеник је поздравио скуп и позвао мештане да узму учешћа у довршетку обнове храма.

Заплање - На дан Свих Светих постављен крст у селу Гаре и по први пут је преломљен славски колач поводом сеоске славе. У овом селу које се налази на 800 метара надморске висине, живи четрдесетак становника и једно дете од две и по године. У селу постоји неколико записа, као и остаци старог манастира посвећеног Светом Јовану. За празник Свете Тројице први пут после више година сабрао се већи број углавном младих мештана у новој цркви Светог Јована, где је уз молитву преломљен славски колач. Нови парох заплањске парохије Драган Станковић поздравио је окупљене, објаснио значај празника и позвао мештане на обнову цркве Светог Јована из 19 века и старе Свете Тројице из 17 века

Јашуњ - Уочи празника Рођења Светога Јована, Претече Господњег, Преосвећени Епископ нишки др Јован служио је свечано бденије у параклису нишког Саборног храма који је посвећен овом празнику. Епископу је саслуживало свештенство овога храма. На дан празника Преосвећени Епископ Јован је посетио манастир Јашуњу крај Лесковца и у тамошњем светојовановском храму поводом манастирске славе, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије нишке, служио свету архијерејску Литургију. После Литургије преломљен је скавски колач, а потом је уследила трпеза љубави.

Извор: Епархија нишка