Радно летовање дечјег црквеног хора "Хаџи Рувим" из Ваљева

Дечји хор „Хаџи Рувим“ из Ваљева недавно се вратио са радног летовања. На овај начин је храм Покрова Пресвете Богородице наградио децу за труд, ангажовање на богослужењима и постигнуте успехе у претходном периоду - две прве награде на фестивалима дечјих хорова у Београду и Шапцу.

Двадесет седморо деце из хора, уз пратњу оца Бранка Чолића - духовника и председника хора, Вање Драгојловић - диригента и хоровође, и Дијане Јеринић-Милић, провели су пет дана (од 1. до 5. јула 2013. године) при манастиру св. Николај Српски на Соко Граду. Свакога дана чланови хора су имали организоване хорске пробе, чији циљ је био припрема песама за потребе снимања диска са садржајем Св. Литургије. Поред тога, имали су богат немузички садржај.

Првог дана, 1. јула, организован је излет до крста на врху оближње планине. Истог дана дечји хор је посетио Преосвећени Владика шабачки  Лаврентије. Увече су деца певала током вечерњег богослужења. Након тога одржан је краћи концерт под ведрим небом, којем су присуствовали отац Зоран Ристивојевић, деца из Брчког која су била смештена у конаку до уторка, 2. јула, а која болују од дијабетеса. Наступу су присуствовали и радници који зидају нову цркву при манастиру, као и сликар који ће је касније и осликати. Пред дивном публиком, дечји хор је извео сплет песама са Косова, песму „Црвен цвете“, „Ерген дедо“ - бугарска народна песма, „Тебе појем“ - Ст. Ст. Мокањца, „Везак је везла Дјева Марија“.

У уторак, 2. јула, деца су била у нешто дужој шетњи, до оближњег села. Ту смо посетили и тестирали акустику цркве Грачанице.

У среду, 3. јула, пре подне је организована радна акција уређења површина око конака при манастиру, а после подне „игре без граница“. На спортском терену у кругу манастира смењивале су се игре и спортске дисциплине: крос, штафета, фудбал, између две ватре, скок-шут и томе слично. На овај начин дечји хор је тренирао „тимски дух“. Резултати су били очекивани. До краја летовања све поменуте дисциплине су се практиковале на платоу испред манастира, у сваком слободном тренутку.

Четвртак, 4. јул, почео је  Литургијом коју је служио отац Бранко Чолић, а коју је својим појањем улепшао дечји хор. Сва деца су се уз благослов духовника хора причестила. Затим су поново прискочили у помоћ ради уређења простора око манастирских конака и освежили су сећање на пут до „Крста“, подсећајући се десет Божјих заповести које су успут уклесане на таблама, и постављене у посебно сазиданим капелама. У вечерњим часовима, уместо пробе, хор је под сјајем звезда низао научене нумере.

У петак, 5. јула, после доручка, деца су се са вођама пута упутили ка Ваљеву, и уз Божју помоћ, у здрављу и весељу стигла кући до ручка.

Овогодишње Радно летовање је много значило деци из хора, пре свега због тога што су имали прилику да се удаље од електронске свакодневице, и на тај начин дигиталне игрице замене правим играма које на прави начин негују тело и дух, телевизију - живим сликама очуване природе, богате зеленилом и чистом водом, а новокомпоновану музику духовним, народним и класичним композицијама, и да тако уз Божју благодат, заједно духовно узрастамо. Велику захвалност за овај дар дугујемо оцу Бранку Чолићу за огромну упорност, оцу Драгану Алексићу, старешини храма Покрова Пресвете Богородице, оцу Зорану Ристивојевићу за гостопримство и, наравно, нашим драгим куварицама Мици и Ради које су се трудиле да нам сваки залогај буде сладак.

хоровођа Дечјег хора
Вања Драгојловић, проф.

Извор: Епархија ваљевска