Отворено писмо градоначелнику и одборницима подгоричког парламента

Поводом иницијативе подгоричког градоначелника Миомира Мугоше да Главни град на Малом брду поклони 12.689 м2 општинског земљишта тзв. ЦПЦ, Одбор за изградњу храма Преображења Христовог Православне парохије момишићке обратио се данас отвореним писмом Градоначелнику Подгорице и одборницима Скупштине Главног града.

Текст писма преносимо интегрално:

МИТРОПОЛИЈА ЦРНОГОРСКО – ПРИМОРСКА
ПРАВОСЛАВНА ПАРОХИЈА МОМИШИЋКА
ОДБОР ЗА ИЗГРАДЊУ ХРАМА ПРЕОБРАЖЕЊА ХРИСТОВОГ
П.Бр. 18

6. јул 2013. године, Подгорица

ГЛАВНИ ГРАД ПОДГОРИЦА
СКУПШТИНА ГЛАВНОГ ГРАДА

Поштовани Градоначелниче,

Разлог нашег обраћања је намјера Главног Града да поклони 12.689 м2 општинског земљишта невладиној организацији Црногорска Православна Црква, а као разлог за то је наводно „задовољавања вјерских потреба“.

Немамо ништа против да свако вјерује у шта хоће и како хоће. То је израз слободне воље која нам је од Бога дата. Али имамо против ако се оно што је наша заједничка имовина, и мученичком крвљу стицана и сачувана, крчми и даје неким распоповима и непоповима, једној групи анатемисаних самозванаца који под тим и таквим именом не могу ни свијећу запалити ни у једном православном храму на свијету, а камо ли да врши било какве вјерске обреде. Ова минорна групација се деценијама изругује и са Богом и са Црквом Божијом и са свим оним што је часно и честито у Црној Гори ширећи братомржњу и проклество. Колике су и какве последице довољно се види из судбине десетина и стотина оних који су рушили цркву на Ловћену и каменовали Цетињски Манастир и ћивот св. Петра Цетињског и на који начин су скончали свој живот, као и они који проклетство св. Петра носе у својим породицама још из његовог доба.

Ово не пишемо да би ликовали или пријетили, не дај Боже, већ да би подсјетили и себе и вас на одговорност пред Богом и пред собом, и својим прецима и потомцима. Као што се човјек учествујући у светињи освећује, тако и они који учествују и подстичу скупове безбожника примају проклетство на себе и своју породицу. Народ православни у Црној Гори је то, хвала Богу, одавно препознао.

Тачно је да постоји у Подгорици потреба да се граде храмови, јер су ови постојећи одавно мали да приме све оне који су гладни и жедни Бога Живога.

Тачно је да се народ враћа Богу и Светињи Божијој и због тога је Митрополија Црногорско Приморска  и Црквена Општина Подгорица упућивала на десетине захтјева да се у дјеловима града, гдје нема Цркве предвиди простор и уцрта вјерски објекат, при томе не тражећи да се ништа поклони, већ да Црква са својим вјерницима гради и изграђује како је то вјековима било. Међутим, ни на један захтјев Главни Град није одговорио!

Управо из разлога задовољавања вјерских потреба, а на захтјев нас Момишана и вјерника са Малог Брда, Митрополит Амфилохије је благословио Црквени Одбор за изградњу цркве Христовог Преображења на Малом Брду још 15. фебруара 2007. године. Не дуго за тим, Митрополија је актом бр АЕМ 403 од 15.3.2007.г. упутила Главном Граду молбу да се у ДУП-у „Момишићи Ц“ планира простор од 2000 м2 намијењен за изградњу православног храма у основи од 600 м2, што се види у приложеним актима. Одговор на овај захтјев ми још увијек чекамо и до данас га нисмо добили.

Умјесто тога пред вама поштовани одборници и пред нама вјерницима из Момишића налази се предлог да се некоме одједном поклони чак 12689 м2!

Додјељујући општинско земљиште овој групи самозванаца Главни Град и сви они који у овој одлуци учествују, директно се мијешају у канонско устроство Цркве Православне, а сам тим на најгрубљи начин крши Устав Црне Горе којим је јасно дефинисана одвојеност Цркве и Државе – члан 14. Оваквом одлуком се крше и земаљски закони понашајући се по оној Његошевској „закон му је што му срце жуди, што не жуди у куран не пише“. Али оно што је најтужније што се овим крше Божији закони, пред чије лице и суд ћемо сви изаћи.

Молећи се Богу и св. Новомученицима Момишићким да вам подаре мудрости и одговорности, ми чланови Црквеног Одбора  из Момишића позивамо све вас да још једном размислите, јер свака ваша одлука има велике последице. Уједно Вас позивамо да сви заједно у братској љубави и слози, сабрани око светиње Божије са светим Новомученицима Момишићким, који су својим младим животима посвједочили вјерност Богу и светињи Божјој, градимо храмове љубави и братољубља, а не храмове братомржње, а на тај начин да градимо истински и прави однос са Богом, међу собом, изграђујући и нашу Подгорицу, за чији се напредак у Цркви свакодневно молимо.

Градоначелнику и одборницима је достављен:

акт  АЕМ. бр.236 од 19.2.2007.г. о оснивању Црквеног Одбора за изградњу храма Преображења Господњег на Малом Брду у Момишићима са ссписком чланова

  • акт Црквеног Одбора бр. 9 од 13.3.2007.г. са примједбом на нацрт ГУП-а „Момишићи Ц“
  • акт МЦП АЕМ. бр. 403 од 15.3.2007.г.   упућен Секретаријату за планирање, уређење простора и заштиту животне средине са молбом да се размотре наведене примједбе

с поштовањем,

Секретар Црвеног Одбора за  изградњу храма Преображења Господњег
парох Никола Пејовић, свештеник

Предсједник Црвеног Одбора за изградњу храма Преображења Господњег
Зоран Марковић

Извор: Митрополија црногорско-приморска