Ивањдан у манастиру Јовања

Ивањдан у манастиру Јовања
Ивањдан у манастиру Јовања
Ивањдан у манастиру Јовања
Ивањдан у манастиру Јовања

У манастиру Јовања код Ваљева, 7. јула 2013. године, светом Литургијом обележена је храмовна слава Рођења Светога Јована Крститеља, која би се због великог броја свештеномонаха сабраних око светиње, слободно могла назвати и сабором монаштва. По манастирском обичају, због великог броја верника који овај празник прослављају у Јовањи, света Литургија се служи у манастирској порти. Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин, још увек под утицајем повреда насталих у саобраћајној незгоди, није био у могућности да служи, али је својим учешћем у сабрању, причешћем, и ломљењем славског колача молитвено прославио „највећег од жене рођеног“ и благословио сабрани народ.

Светом Литургијом началствовао је архијерејски заменик, архимандрит Петар, уз саслужење архимандрита Никодима и архимандрита Михаила, више јеромонаха и свештеника Епархије ваљевске. Честитајући славу, архимандрит Никодим обратио се беседом верном народу који је у великом броју са страхопоштовањем пришао Светој Чаши. Препуна порта и Богомдан леп и сунчан дан, учинили су да се са нарочитом Евхаристијском радошћу сетимо Светога Јована Претече и Кртитеља Господњег и прославимо његово име у светињи јовањској.

Након свете Литургије, сви присутни су учествовали у трпези љубави током које се обратио и Настојатељ ове свете обитељи архимандрит Михаило, захваливши се најпре епископу Милутину на части коју је својим доласком и учешћем у сабрању указао јовањској обитељи.

Извор: Епархија ваљевска