Слава хора „Света Анастасија“

Слава хора „Света Анастасија“
Слава хора „Света Анастасија“
Слава хора „Света Анастасија“
Слава хора „Света Анастасија“

Чланови хора „Света Анастасија“ били су од 3. до 5. јула на поклоничком путовању манастирима Лелић, Ћелије, Студеница и Градац.

По доласку у Ваљево и упознавања са историјом овога краја у Ваљевском музеју, хор је коначио у манастиру Лелићу, где је наредног јутра појао на  Литургији поред моштију Св. Владике Николаја. Након трпезе у манастирској трпезарији и благослова игумана лелићког Авакума посетили смо манастир Ћелије. Уз појање тропара Св. оцу Јустину Ћелијском поклонили смо се на његовом гробу, а у манастирској цркви посвећеној Архангелима упознали се са животом овог дивног светитеља, као и са историјом манастира у коме је он служио тридесет година.У гостопримници смо се окрепили разговором са сестрама ове свете обитељи уз послужење и песму.

У Студеници су чланови хора присуствовали свеноћном бденију, које је служено у част и спомен преподобне мати Анастасије. Св. Литургију је служио игуман манастира Студенице архимандрит Тихон са свештенством, монаштвом и верним народом. Појањем на Литургији поред кивота мати Анастасије и поучени беседом о. Владимира Вукашиновића о јеванђелском лику светитељке, девојке су на заиста најлепши начин прославиле своју покровитељку.

После Литургије настављена је радост празника уз певање наше деце, а домаћини су све присутне угостили трпезом љубави у древној трпезарији Св. Саве.

У повратку смо посетили манастир Градац, где смо, окрепљени љубављу и гостопримством игуманије Јефимије и сестара ове свете обитељи, наставили пут за Требиње.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка