Четрнаеста годишњица масакра српских жетелаца у Старом Грацком

У Старом Грацком код Липљања данас је парастосом обележена погибија четрнаест српских жетелаца које су брутално ликвидирали албански екстремисти у лето 1999. Парастос у присуству више од 200 грађана служили су свештеници Епархије рашко-призренске.

Протојереј Саво Шмигић затражио је да надлежни обезбеде правду. Убиство четрнаест жетелаца у селу Старо Грацко један је од најтежих злочина почињених над Србима у покрајини, а за тај злочин нико није одговарао. Он је истакао да од извињења нема ништа, али "да захтевамо и тражимо од свих релевантних људи да испуне правду према невино пострадалима”. Истичући да већ 14 година у Старом Грацком стојимо пред живом жртвом наших сународника, Шмигић је истакао: “Тешко оном човеку и тешко оној цивилизацији који свој напредак и своју будућност заснивају на оваквим злочинима”.

После помена убијеним Србима, присутнима се обратио директор Kанцеларије за косово и Метохију г. Александар Вулин који је рекао да међународна заједница не може гарантовати да се овакви злочини над Србима неће поновити, јер није открила ко је убио српске жетеоце у овом селу, а злочин који се не казни увек прети да ће се поновити. Вулин је оценио да је тај злочин доказ тога да Срби не могу своју судбину да препусте ни међународној заједници нити било коме другом. "Морамо са обе руке да држимо своју судбину, да имамо своју власт, свог председника, своју полицију и своје судове, јер док год то немамо, онда имамо гробља и етничка чишћења, и док то немамо немамо ни правде", рекао је Вулин.

Вулин је навео да су му рекли да Еулекс три године није ушао у ово село да пита шта се догодило и да обнови истрагу. "У име Владе Србије и српског народа од међународне заједнице тражим, јер све је у њиховим рукама, да обнови истрагу и да нам брзо саопште ко је убио српске жетеоце", затражио је Вулин.

Према његовим оценама, поверења у међународну заједницу не може бити док не буде показала да јој је искрено стало, док не престане да пребројава жртве по именима и националности, да их дели на жртве првог и другог реда, да за једне прави судове, а за друге неће ни истрагу да отвори. Директор канцеларије рекао је да је 14 година прошло а да 14 убијених жетелаца не може на миру да почива јер су починиоци непознати. Вулин је затражио од међународне заједнице да не говори породицама "да је време да забораве на своје убијене" јер породице, српски народ и Србија то не могу да забораве. Према његовим речима, међународна заједница мора да се понаша у складу са мандатом и да у складу са својом влашћу покаже одговорност.

Британски амбасадор на Косову Јан Клиф је раније изјавио да осуђује сва убиства и злочине почињене на Косову укључујући и овај. Клиф је гостујући у програму Радија “Контакт плус” у Косовској Митровици истакао да жели да сви починиоци злочина на Косову буду кажњени на прави начин. Портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић изјавила је Тањугу да "тужилац Еулекса из Канцеларије Специјалног тужилаштва Косова још разматра случај". "У току је такође разматрање информација у вези са случајем које је тужилаштво недавно добило", рекла је Гудељевићева, додавши да због тога не може да саопшти више информација.

Полиција УНМИК је октобра 2007. године ухапсила Мазљума Битићија, из села Велики Алас код Липљана, због сумње да је учествовао у убиству. Битићи је, после два месеца, услед недостатка доказа пуштен из притвора. На њиви у Старом Грацком, 23. јула 1999. године из заседе је убијено 14 Срба, међу којима је најмлађи имао 17 година. У атару села убијени су Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момчило Јанићијевић, Станимир и Бошко ђекић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепшић. Поводом овог злочина, у селу Старо Грацко у току је меморијал под слоганом "Нигде мањег села, а толико жртава", којим се обележава 14 година од овог стравичног злочина. Меморијал је почео 19. јула и посвећен је страдалим мештанима Старог Грацког и свим српским жртвама са Косова и Метохије. Александар Вулин запитао је јуче у Лепосавићу какав је ауторитет међународне заједнице која не може да одговори ни на један злочин почињен над Србима на Косову и Метохији.

Извор: Епархија рашко-призренска