Патријарх Кирил примио поглавара Александријске Патријаршије

Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил примио је 25. јула 2013. гоидине у Синодалној резиденцији у СветоДаниловском манастиру Његову Светост Патријарха александријског и све Африке Теодора

-Ми посебно поштујемо Вашу отвореност према нашој Цркви и нашем народу. Пажљиво пратимо ваша путовања, видимо како дочекујете дипломате, чак и руске ратне бродове. Због тога Вас наши људи који живе у Африци гледају као свог архијереја, воле Вас, а томе је помогло и Ваше знање руског језика и Ваша љубав према нашој земљи и руском народу.

Његово Блаженство се захвалио на добродошлици: -Моје срце је увек било са Вама. У мом раду и на мисионарским путовањима увек осећам Вашу љубав и молитвену подршку. Изражавамо задовољство што смо данас код вољеног брата Кирила, са којим се познајемо дуги низ година.

Његово Блаженство је пожелео Руској Цркви, која се "увек са топлином и љубављу односи према Александријској Цркви", многе благослове од Господа.

Састанку су присуствовали настојатељ Подвораја Александријске Патријаршије у Москви Митрополит кирински Атанасије, архимандрит Мелетије (Куманис), шеф Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије Митрополит волоколамски Иларион, Епископ за Аргентину и Јужну Америку Леонид, као и  протојереји Николај Балашов и Игор Јакимчук.

Изражавајући задовољство због чињенице да је Његово Блаженство Патријарх Теодор стигао на челу делегације Александријске Цркве на прославу 1025-годишњице крштења Русије, Његова Светост Патријарх Кирил је рекао: -Ми имамо посебан однос са Александријском Патријаршијом, чији поглавар познаје Руску Цркву, Русију, Украјину и друге делове Свете Русије, што у великој мери олакшава наш дијалог и доприноси даљем развоју односа. Ми веома ценимо мисионарски рад Александријске Цркве и спремни смо да помогнемо све што можемо, јер Ваш успех на афричком континенту има свеправославну вредност.

Његова Светост Патријарх честитао је Патријарху александријском Теодору на избору и устоличењу новог епископа за афричке земље - Бурунди и Руанду, владике Инокентија: -То је прави начин да направите локалну хијерархију, која би била близу свог народа, која говори језик народа, зна обичаје народа, и која носи одговорност за мисионарски рад у Африци, рекао је предстојатељ Руске Православне Цркве.

Патријарх московски и целе Русије Кирил је изразио задовољство активностима Подворја Александријске Патријаршије у Москви, на челу са Митрополитом киринским Атанасијем, као и радом представништва Московске Патријаршије у Каиру. Његова Светост је обавестио да је на место представника Патријарха московског и све Русије, уместо епископа Леонида, који је изабран за Епископа Буенос Аиреса и Јужне Америке, постављен свештеник Виктор Кулага.

Његово Блаженство Патријарх Теодор је говорио о својој посети Бурундију и Руанди: -Тамо сам срео шест стотина малишана који су остали без родитеља у грађанском рату. Питао сам да ли могу нешто да им дам, и одговорили су: Краву, да д
â млеко да мала деца не умру од глади! Такве очи видим на многим мојим  мисионарским путовањима. Патријарх Александријски је такође рекао да планира да у блиској будућности путује у Јужни Судан. Гост је изразио жељу да студенти из Александрије наставе своје школовање у богословским академијама Руске Цркве.

Две стране су обратиле пажњу и на ситуацију на Блиском Истоку и у Северној Африци. -Моје срце посебно тугује због стања у Египту, рекао је Његово Блаженство, указујући да тренутна ситуација изазива забринутост међу хришћанима различитих деноминација. Он је изразио наду да ће јасан став Руске Православне Цркве по овом питању имати стабилизујући ефекат на ситуацију.

После састанка, Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил одликовао је Његово Блаженство Патријарха александријског и све Африке Теодора високим одликовањем Руске Православне Цркве - орденом Славе и части првог степена. Предстојатељ Подворја у Москви Митрополит кирински Атанасије одликован је орденом кнеза Владимира другог степена, а архимандрит Мелетије (Куманис) оредном кнеза Владимира трећег степена.

Извор: mospat.ru

Патријарх Кирил примио поглавара Александријске Патријаршије
Патријарх Кирил примио поглавара Александријске Патријаршије
Патријарх Кирил примио поглавара Александријске Патријаршије
Патријарх Кирил примио поглавара Александријске Патријаршије