Путин: Примање хришћанства - прекретницa у судбини Русије

Председник Руске Федерације В.В.Путин упутио је поздрав учесницима и гостима на свечаном концерту посвећеном 1025. годишњици крштења Русије који је одржан 25. јула 2013. године на Црвеном тргу у Москви

Ваша Светости, поштовани поглавари и предводници делегација помесних Православних Цркава, драги пријатељи, примање хришћанства представљало је прекретницу у судбини наше отаџбине, учинило ју је саставним делом хришћанске цивилизације, помогло је њеном претварању у изузетни и велику државу. Управо је православље дало Русији снажан импулс за развој, подизање нивоа културе, образовања и просвете. Оно је подстицало колосалне стваралачке снаге и тежње, надахњивало је на дела и помагало у искушењима.

И Руска Православна Црква је увек била са својим народом. Она данас поново обавља своју одговорну службу, помаже милионима људи да стичу веру у добро, милосрђе и непролазне истине хришћанског учења. Њен вишеструки труд, стална брига за морално оздрављење и јачање традиционалних вредности и одговорна позиција у вези с многим актуелним и оштрим питањима данашњице имају важан значај за Русију. А неуморни пастирски подвиг служи обједињавању људи. Истаћи ћу такође изузетну стваралачку улогу Московске Патријаршије у јачању међународне сарадње и у развоју конструктивног дијалога са помесним Православним Црквама. Желим Вама, Ваша Светости, као и дубокопоштованим учесницима и гостима на свечаностима поводом 1025-годишњице крштења Русије, мир, срећу и све најбоље.

Извор: pravoslavie.ru