Слава парохије Светог архангела Гаврила у Ричмонд Хилу

Слава парохије Светог архангела Гаврила у Ричмонд Хилу
Слава парохије Светог архангела Гаврила у Ричмонд Хилу
Слава парохије Светог архангела Гаврила у Ричмонд Хилу
Слава парохије Светог архангела Гаврила у Ричмонд Хилу

На дан Сабора Светог архангела Гаврила, 26. јула, парохијани, са својим парохом, предвођени Епископом канадским г Георгијем, свечано и радосно прославили су крсну славу парохије у Ричмонд Хилу.

Славске свечаности започете су уочи славе свечаним вечерњим богослужењем. Својим доласком и учешћем на овом молитвеном скупу парохију су почаствовали прота виндзорски Јовица Ћетковић и игуман манастира Светог Преображења у Милтону протосинђел Василије Гавриловић. И овом приликоm, сестре парохијског Кола послужиле су пригодну вечеру.

На дан славе, овој парохији приредио је велику част и радост Владика канадски г. Георгије. Он је црквеној заједници Светог архангела Гаврила даривао цијели свој дан. Прво је са протојерејима Милутином Вељком, Мирољубом Тодоровићем, Првославом Пурићем, Златибором Ђурашевићем, Јовицом Ћетковићем, Душаном Гњатићеми и протонамјесником Ђуром Самцем принијео Господу бескрвну жртву, а потом је учествовао на вечерњем богослужењу и акатисту Светом архангелу Гаврилу. На светој Литургији појали су проте Љубомир Рајић, Милојко Димитрић и мјесни парох, прота Василије Томић.

Прота Милојко Димитрић произнио је надахнуту бесједу о Светом архангелу Гаврилу и небеским силама анђелским. Ова бесједа Проте Милојка Димитрића би могла да послужи као узор како се једноставним, народским језиком, сажето и упечатљиво, исказују највеће истине наше свете вјере.

У току свете Литургије преломљен је славски колач овогодишњих кумова, угледне фамилије Драгана и Вере Павловић.  Драган и Вера, заједно са синовима Марком и Станком, снајом Бојаном и унуком Мионом, поднијели су све трошкове славког ручка и вечере. Кумства славе за идућу годину примила се породица Душка Кнежевића, предсједника Парохијског управног одбора.
Сестре парохијског Кола приредиле су славски ручак и вечеру.

И ово славље придодало је вијенцу догађаја још једну перлу наде да ће, ако Бог да, кад се административне и друге препреке савладају, у овој парохији сјеверно од Торонта, засијати крст на врху цркве подигнуте у славу Господа и аАрхангела Његовог, Светог Гаврила.

Извор: Епархија канадска