Председници Русије и Украјине присуствовали освећењу звона тешког 13 тона у Херсону

Јуче, 28. јула 2013. године, у Саборној цркви Светог Владимира у Севастопољу обављен је чин освећења звона „Крштење“ тешког 13 тона,  које је изливено поводом 1025-годишњице примања хришћанства.

Чину су присуствовали председник Руске Федерације В.В. Путин и председник Украјине В.Ф. Јанукович. Освећење је обавио Митрополит симферопољски и кримски Лазар. Председници су први ударили у новоосвећено звони. Митрополит симферопољски и кримски је подарио председницима Украјине и Русије у знак сећања мало звоно и заблагодарио председнику Украјине на помоћи око обнављања ове светиње. „Уважени Викторе Федоровичу, ове јубиларне године Вашим трудом је изливено ово звоно – тачна копија звона које је овде било пре револуције. Тим се наставља препород ове православне светиње, Саборне цркве, где је светитељ Владимир примио  крштење“, казао је митрополит Лазар.

По завршетку богослужбеног чина В.В. Путин и В.Ф. Јанукович поклонили су се моштима Светог равноапостолног кнеза Владимира у Владимирском сабору и запалили свеће. Као дар храму председници су уручили иконе.

Звоно „Крштење“ је изливено у заводу „Донецкстал“ према старој технологији од бојеног метала с додатком сребра. На средњој зони су изображени у виду икона: Света Тројица, Божја Матер „Игуманија Свете Горе“ и „Богољубскаја“, Сабор свих светих, Свети апостол Андреј Првозвани, Свети равноапостолни кнез Владимир, Свети кнез Александар Невски и породица царских стратотерпаца. Звоно је тешко око 13,3 тоне, високо је 2,6 м, пречника 2,55 м. У изградњи звона учествовали су мајстор С. Самојлов и скулптори А. Донецко и В. Жуков.

Према сајту Председника Украјине и званичном сајту Украјинске Православне Цркве

Патриархиа.ru/Служба за комуникације Московске Патријаршије