Литургијско сабрање у манастиру Дубрави

Литургијско сабрање у манастиру Дубрави
Литургијско сабрање у манастиру Дубрави
Литургијско сабрање у манастиру Дубрави
Литургијско сабрање у манастиру Дубрави

У суботу, 27. јула 2013. године, на дан светог апостола Акиле и преподобног Никодима, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Епархије жичке Јован служио је свету архијерејски Литургију у храму Светог Василија Острошког у манастиру Дубрави на Златибору. Саслуживало је пет свештеника и три ђакона. Јерођакона Уроша (Васиљевића), сабрата манастира Увца, Владика је рукоположио у чин јеромонаха.

Честитајући оцу Урошу, Владика га је упутио на ревност, послушност и служење. Обраћајући се верном народу, Владика је указао да човек мора целим својим бићем, и душом и телом, бити присутан на богослужењу, и да само онај ко овде, у овом животу, учествује на светој Литургији и веру и љубав има, може учествовати на Литургији у вечном животу.

После богослужења Епископ је обишао и храм светог великомученика Пантелејмона у истом манастиру који је пре неколико година подигнут на рушевинама порушене и запустеле цркве још крајем 17. века, као и новоподигнути конак где су се после триста година настанили и живе први чланови ове свете обитељи.

Истог дана Владика је освештао темеље и положио повељу за нови храм посвећен Силаску Светога Духа на апостоле у селу Гостиљу. Честитајући радове, Владика је пожелео успешан завршетак храма подсећајући на то да се светиња никада не заборавља. И у најтежим временима, када све пада у заборав, памте се светилишта и чувају у сећању докле и сам човек постоји, истакао је владика Јован.

Извор: Епархија шумадијска