Прослава Илиндана у Кубер Пидиjу

У нашој јединственој цркви  уклесаној у стену у малом месту Кубер Пиди (Coober Pedy) на пола пута између Аделаида (Adelaide) и Алис Спрингса (Alice Springs) и ове године обележена храмовна слава Илиндан уз велики број посетилаца из свих крајева Аустралије

У петак, 2. августа 2013. године, на сам Илиндан у цркви Светог Илије, једној од главних туристичких атракција у градићу познатом још од почетка прошлог века по налазиштима опала, окупила се група мештана, припадника српске заједнице и придошлих верника на изобразитељној служби коју су предводили  архиђакон Силуан (Мракић) из Сиднеја и ђакон Мишел Миочиновић из Аделаида. У поподневним часовима допутовао је Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске Његово Преосвештенство г. Иринеј.

Сутрадан, 3. августа, на дан Светог пророка Језекиља, служио је Епископ аустралијско-новозеландски г. Иринеј уз саслужење ђакона Мишела Миочиновића, који је уједно славио прву годишњицу свог рукоположења у овом храму, док је певницу водио архиђакон Силуан. После службе којој је приуствовао велики број гостију придошлих углавном из Аделаида, група верника са Епископом и присутним свештенослужитељима упутила се на гробље, где је служен помен преминулим члановима српске заједнице који су живели у овом удаљеном месту и сахрањени на овом гробљу.

У суботу увече, протојереј Страхиња Јањић (Св. Сава, Woodville Park, Adelaide), архијерејски намесник пертско-аделаидски, служио је вечерње богослужење уз саслужење ђакона Мишела Миочиновића, у присуству епископа Иринеја који је беседио о значењу вечерњег прокимена. Присуствовао је велики број пристиглих православних Срба и Грка. Певницу је предводио архиђакон Силуан.

Затим, уз присуство Епископа и гостију из Аделаида, Мелбурна и Сиднеја у прелепој црквеној сали уклесаној у стени одржана је свечана вечера уз пригодан програм  који су својим наступом украсили  најмлађи чланови фолклорне групе Опленац при цркви Светог Саве (Woodville Park, Adelaide). Уследило је славље уз музику, игру и послужење које су припремили домаћини и чланице Кола српских сестара парохије Светог Сава из Аделаида.

Следећег дана, у недељу, 4. августа, светој архијерејској Литургији, на којој је началствовао Преосвећени Владика г. Иринеј уз саслужење протојереја Страхиње Јањића, архиђакона Силуана (Мракића) и ђаконa Мишела Миочиновића, присуствовао је многобројан верни народ. Предвођени од стране председнице Савеза Кола српских сестара, гђе Милице Козлине из Сиднеја, појци из храма Светог Саве (Hindmarsh, Adelaide) одговарали су на јектенија. После славске литије, ломљења славског колача и освећења новопостављених спомен плоча, Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске  Његово Преосвештенство г. Иринеј уручио је Орден Светог Саве г. Миломиру Белошевићу за дугогодишње несебичне заслуге у успостављању и одржавању читавог комплекса, а особито храма који ове године обележава и двадесету годишњицу од освећења. Домаћин овогодишње славе био је кум храма при освећењу, г. Драгиша Ђорђевић из Мелбурна.

У храм Светог Илије уклесан у стени у далеком Кубер Пидију уграђена је љубав и труд многих српских досељеника који су ту живели.  Црква својом необичном лепотом привлачи многобројне путнике-намернике из целог света о чему сведочи књига посетилаца: - Предивно је! - Хвала вам! Свако треба да дође и осети  лепоту ове цркве – речи су дивљења и захвалности.

Црква Светог Илије у Кубер Пидију је доступна 24 сата и њена врата отворена су за све. Она својом једноставношћу,  чудесном лепотом, вечношћу и непроменљивошћу стене у коју је уклесана сведочи о постојању свемогућег, бесконачног и савршеног Бога.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Прослава Илиндана у Кубер Пидиjу
Прослава Илиндана у Кубер Пидиjу
Прослава Илиндана у Кубер Пидиjу
Прослава Илиндана у Кубер Пидиjу
Прослава Илиндана у Кубер Пидиjу
Прослава Илиндана у Кубер Пидиjу
Прослава Илиндана у Кубер Пидиjу
Прослава Илиндана у Кубер Пидиjу