Косово и Метохија: Задужбине и дарови

Косово и Метохија: Задужбине и дарови
Косово и Метохија: Задужбине и дарови
Косово и Метохија: Задужбине и дарови
Косово и Метохија: Задужбине и дарови

У склопу обележавања Дана државности Републике Србије у Галерији фресака Народног музеја у Београду отворена je изложба Косово и Метохија. Задужбине и дарови. Збирке Народног музеја у Београду.

Представљајући примере изузетно вредног иконописа, уметничког и занатског рада средњовековних стваралаца изложба Косово и Метохија. Задужбине и дарови  прилика је да се присетимо наслеђа области која је дуго времена била генератор друштвеног напретка наших простора. Посетиоци Галерије фресака у прилици су да се упознају са живописом наших средњовековних манастира који су као јединствени примерци културно-историјског наслеђа 2004. године уврштени на Унескову листу светске баштине. Уз помоћ јединственог културног блага које Народни музеј у својим збиркама чува, изложба представља духовна начела и естетске критеријуме српске средњовековне државе и уметности. Копијама фресака, иконама и каменом пластиком из манастира Дечани, Грачаница, Пећка патријаршија и Богородица Љевишка осветљава се вишеслојност напредне друштвене средине у којој су поникли.

Поред изузетних примерака монументалне средњовековне уметности у оквиру изложбе  представљена су и оригинална археолошка сведочанства захваљујући којима се може сагледати  шира историјска слика. Упознајући се са резултатима археолошких истраживања Чечена, Новог брда, Светих арханђела, Цркве Светог Николе у Призрену, Пећке патријаршије или Дечана сазнаћемо како је током средњовековне епохе изгледао свакодневни живот у несталим градовима, палатама и храмовима. Представљајући најрепрезентативније занатске рукотворине грнчарских, стакларских, каменорезачких или златарских радионица сагледаћемо како световне, тако и духовне назоре живота резиденцијалних, управних, привредних, трговачких, црквених и културних центара.

Средњовековне задужбине су у тренутку настанка биле израз вере и захвалности, а за нас данас оне су дарови који приповедају о владарима, духовности, историјским епохама. Захваљујући поставци аутора мр Бојана Поповића и каталогу чији су аутори кустоси Одељења за средњи век Народног музеја у Београду: мр Бојан Поповић, др Дубравка Прерадовић, Наташа Церовић и Бранка Иванић имамо изузетну прилику да се током посете Галерији фресака подсетимо непролазних вредности и изузетних појединаца.

Кустос: мр Бојан Поповић
Координатор: Наташа Церовић
Рестауратори и конзерватори: Радослав Пиљак, Милица Анђелић, Зоран Павловић, Драгица Животић, Снежана Топић, Милан Чоловић, Мирослав Петелин, Марко Стаменковић, Ристо Михић, Ивана Глођајић, Александар Цвијетиновић, Ана Вујић, Маша Ничић, Мирослав Ранковић, Бојан Николић, Маја Букумира
Дизајн поставке: мр Бојан Поповић, Ристо Михић и Горан Богојевић
Контакт за организоване посете и едукативне програме: Одељење за едукацију Народног музеја у Београду; edukacija@narodnimuzej.rs, 0608075035

Извор: narodnimuzej.rs