Обновљен храм Вазнесења Христовог у Соколовцу

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије освештао је у недјељу, 1. септембра 2013, на празник Светог мученика Андреја Стратилата, обновљени храм Вазнесења Христовог у мјесту Соколовцу - Корита

Преосвећени Епископ Јоаникије је, потом са бројним свештенством архијерејског намјесништва беранско-андријевичког и бјелопољског, те монаштвом Епархије будимљанско-никшићке у новоосвештаном храму одслужио свету архијерејску Литургију. Бројним вјерницима сабраним у светој служби Божјој Владика Јоаникије се обратио ријечима архипастирске бесједе:

"У име Оца и Сина и Светог Духа. Ево великог и дуго очекиваног дана. Овдје на Соколовцу данас нас је Господ удостојио да извршимо освећење обновљеног храма, обновљеног манастира Вазнесења Христовог на Соколовцу, на овом високом мјесту у Коритима које је красила ова светиња по записима који су сачувани још од 16. вијека. Не треба заборавити да је овдје био веома значајан манастир, црква је била фрескописана, налазили смо остатке старог живописа, жао ми је што то није сачувано као свједочанство, али сачувана је негдје једна књига која је преписана овдје, неко од монаха овог манастира је преписивао једно јеванђеље и чудом Божијим је оно било сачувано иако је манастир и рушен и паљен по много пута, а посљедњи пут у Другом свјетском рату. Знамо како је то било али због комшијских односа, гледајући да живимо у миру са нашим комшијама и сада и у будућности, као што смо то гледали и раније. Нећемо о томе много говорити, јер се све зна. Народ памти и ова светиња памти. Оно што је најважније ова светиња није заборављена и благодарећи томе што је народ овог краја, који је сачувао вјеру православну, није заборавио зато се и обновила и зато је овдје опет зазвонило звоно и заблистао Часни Крст на Соколовцу и обнови се ова светиња и ево дивног дана када и освештасмо манастир Вазнесења Христовог и одслужисмо прву службу у обновљеној светињи. Нека буду благословени сви они који су вјеру сачували и памћење сачували о овој светињи и о другим светињама у Бихору и у Коритима, а има их доста, још нијесу све избројане, ни описане, ни обиљежене, али народ, хвала Богу, памти доста тога а и наша наука, надам се да ће открити још много тога."

"Много тога има што црна земља прекрива, а наше памћење је такво, понекад изгледа тако да је тамом прекривено, тамом заборава али се оно обнови као и када откријемо темеље наших светиња штошта из њих знамо прочитати и научити о нашој вјери, а наша вјера је вјера крста Христовог, вјера Васкрсења и Вазнесења Христовог. Овај манастир Вазнесења Христовог сам собом свједочи да је наша вјера вјера Крста, страдања Христовог, жртве Христове, љубави Христове која се потврђује крвљу, распећем за ближње. Али је и вјера Васкрсења, као што је васкрсла ова светиња и заблистала изнова и изнова пропојала. Нека то буде на радост цијелој Цркви Божјој а нарочито вјерном православном народу који овдје живи и не само за оне који овдје живе него за многе и многе који одавде потичу и својим коријенима су везани за Корита и за манастир на Соколовцу. Као што је ова светиња уздигнута високо тако, драга браћо и сестре, да буде висока и ваша одговорност за ову светињу и за свој завичај и за своје домове и за своје гробове. Да се не закорове гробови ваших предака него да долазите да их посјетите, да свијећу запалите, а овдје да се сабирате када год је то могуће нарочито на славу овог светог храма, на празник Вазнесења Христовог. То можете планирати сви колико год вас има, гдје год живјели да будете овдје на славу храма и на још један празник овог храма, а то је празник његовог обновљења и освећења. Увијек се поштовао дан освећења храма, па нека то тако буде и овдје. У прву недјељу послије празника Успенија Пресвете Богородице, послије празника Велике Госпојине да овдје убудуће буде служба Божија. Можете се сви окупити, макар дакле, два пута у години“, казао је, између осталог Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Обновљен храм Вазнесења Христовог у Соколовцу
Обновљен храм Вазнесења Христовог у Соколовцу
Обновљен храм Вазнесења Христовог у Соколовцу
Обновљен храм Вазнесења Христовог у Соколовцу