Дјеца Мостара и Монтегрота изградили нови мост пријатељства

Дјеца Мостара и Монтегрота изградили нови мост пријатељства
Дјеца Мостара и Монтегрота изградили нови мост пријатељства
Дјеца Мостара и Монтегрота изградили нови мост пријатељства
Дјеца Мостара и Монтегрота изградили нови мост пријатељства

Италијански градић Монтегрото Терме је већ двије деценије побратимљени град са Мостаром. На иницијативу парохије Светог апостола Петра из Монтегрота покренут је пројекат међурелигијске сарадње са Црквама и вјерским заједницама града Мостара. У прошлој години делегација овога града на челу са дон Паулом Зарамелом и г. Силвијом Нардом посјетила је Мостар и састала се са представницима града и вјерских заједница те покренула иницијативу сусрета младих ова два града. Након неколико узајамних посјета у августу ове године дошло је до коначне реализације договереног пројекта.

16. августа група од тридесеторо дјеце и шест аниматора из Монтегрота дошла је у посјету својим вршњацима у Мостар гдје су остали седам дана. У току њихове посјете упознали су се са знаменитостима града Мостара и оклине. Свака вјерска заједница из Мостара изабрала је десеторо дјеце и два аниматора који су узели учешће у овом сусрету и дружењу. Приликом боравка сва дјеца су имала прилику да упознају Цркве и вјерске заједнице у свом аутентичном простору. „Исламски дан“ састојао се од посјете Карађозбеговој и Мехмед Коски џамији у центру Мостара, посјети Старом граду, Старом мосту и музеју, обиласку Почитеља, Благаја на извору ријеке Буне.

Два „католичка дана“ дјеца су провела у обиласку фрањевачког самостана Светих апостола Петра и Павла у Мостару, посјети Међугорју и пријатном дружењу на излетишту Горанци.

Дан у организацији Јеврејске општине састојао се од посјете јеврејском гробљу у Сутини након које су дјеца обишла парк природе Хутово Блато крај Чапљине.

Следећи дан италијанску дјецу и њихове домаћине угостио је у градској вјечници градоначелник Мостара г. Љубо Бешлић, који је несебично потпомогао реализацију овог пројекта.

Последњег дана сусрета у Мостару Епархија захумско-херцеговачка била је домаћин гостима из Италије и дјеци Мостара. Дан је започео обиласком Владичанског двора у којем им је посебну пажњу привукла богата ризница икона и црквених умјетнина. Посетили су Саборну цркву у изградњи и мостарску Стару цркву. Остатак дана провели су у незаборавном дружењу у комплексу манастира Житомислић, гдје су дјеца су имала прилику да присуствују вечерњем богослужењу.

Након молитве уследио је разговор са игуманом манастира Данилом Павловићем гдје су дјеца постављала различита питања о православној вјери.

Потом је уследило дружење уз игру и пјесму и богату трпезу коју су припремиле жене из Житомислића.

У петак, 23. августа, у раним јутарњим часовима дјеца Мостара и Монтегрота упутила су се у Италију. Након дванаесточасовног путовања уприличен је срдачан дочек и вечера у парохијском дому Светог апостола Петра у Монтегроту у коме су дјеца са аниматорима била смјештена наредних седам дана. Град Монтегрото Терме је чувен по термалним, врло љековитим, водама које се налазе испод цјелог града а које извиру на више извора.

Први дан по доласку дјеца су обишла музеј лептирова „Butterfly Arc“ као и ископине древних римских купатила у Монте Гроту која су настајала у периоду од друге половине I в.прије Христа до III в. после Христа. Након тога услиједила је посјета граду Падови и његовим знаменитостима.

У недјељу ујутру деца су присуствовала литургији у парохијском храму Светог апостола Петра. У поподневним часовима организован је обилазак Еугенским брдима и посјета средњовијековном граду Аркуа Петрарка у коме је сахрањен један од највећих италијанских пјесника Франћеско Петрарка. У повратку дјеца су обишла Бенедиктински манастир Абација ди Праља.

Дјеца Мостара и њихови домаћини обишли су најпознатију фабрику Бертос кокја производи кухињске апарате за ресторане и хотеле и били угошћени од стране оснивача и власника г. Ђорђа Берта. Он већ дуги низ година несебично помаже јавне кухиње и студентске домове у Мостару.

Следећи дан по програму су били обиласци три древна града Монселиће, Есте и Монтагнана.

У сриједу су дјеца обишла Венeцију и имала прилику да посјете велелепну цркву Светог Марка као и многе друге значајне грађевине овога града. Наредни дан био је намјењен за купање у базенима са термалном водом хотела Петрарке. У вечерњим часовима наши домаћини из Италије заједно са представницима цркава и вјерских заједница из Мостара састали су се са изаслаником Парламента Европске Уније г. Франком Фригом. Након представљања и темељног упознавања са радом овог пројекта, он је изразио задовољство због постигнутих резултата и обећао велику подршку Европске Уније.

Последњег дана боравка дјеце у Италији, услиједио је обилазак храму који је посвећен свим невино страдалим у II свјетском рату уз који је подигнут парк у спомен жртвама у свим ратовима.

Увече је организован културно- умјетнички програм на којем је све присутне поздравио градоначелник Монегрота који се том приликом захвалио организаторима и дјеци и изразио подршку даљој сарадњи. Потом су приказане фотографије и видео снимци четрнаестодневног дружења вршњака из Монтегрота и Мостара. Тако је завршено незаборавно путовање којим је у ствари започето једно велико пријатељство.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка