Међународна Комисија за англиканско-православни теолошки дијалог

Саопштење за јавност (Communiqué)
Септембар 2013, Нови Сад, Србија

У име Триједног Бога и са благословом и руководством наших Цркава Међународна Комисија за англиканско-православни теолошки дијалог (ICAOTD = Комисија) састала се у Новом Саду, Србија, у периоду 4-11. септембар 2013. године, а на позив патријарха Српске Православне Цркве, Његове Светости Г. Г. Иринеја. Комисија исказује велику захвалност за широкогрудо гостопримство које су пружили преосвећени епископ Иринеј и епархија бачка са Новим Садом као градом у којем је смештена епископска катедра.

Преосвећени епископи Иринеј бачки и Давид крушевачки, у име Његове Светости патријарха Иринеја, срдачно су дочекали чланове Комисије у Новом Саду. Поменути епископи изразили су спремност да се ангажују у вези са радом Комисије, посебно наглашавајући духовне димензије изучавања теолошке антропологије. Они су том приликом са члановима Комисије поделили своје разумевање искуства хришћана у Србији.

Настављајући да фокусира хришћанску антропологију, нарочито питање шта значи бити људска личност створена према образу и подобију Бога, Комисија је уложила значајне напоре у критичко прегледање нацрта сопственог заједничког теолошког рада посвећеног том предмету. Рефлексије на теологију славе творевине и на јединственост човечанства у поретку творевине одвеле су Комисију у још дубља разматрања. Надаље, Комисија је истрајно радила на конкретном изражавању проблема образа и подобија, узимајући у обзир многе компоненте те теме, притом, специјална пажња је посвећена и светописамским основама поменуте теме. Као део расправе о људским односима, Комисија је констатовала да је учење свих Православних и Англиканских Цркава сагласно у томе да је брак установа која подразумева однос мушкарца и жене. Нацрт текста (будуће Заједничке договорене изјаве двеју Цркава), који је развијен кроз студије са пређашњих састанака, унапређен је приликом овог скупа, и то прилозима из предметне материје која је обухватила питање људског бића у друштву; питање људског бића као друштвеног бића; затим питање начина задобијања личносности кроз заједницу, а из традиционалне афричке перспективе; најзад и питање покајања, преображења и светости. Комисија се сложила да новопостављени тим за рад на нацрту заједничке договорене изјаве настави да ради на постојећем нацрту (draft) до следећег састанка, узимајући у обзир многе целисходне примедбе и теолошка разматрања који су приложени на садашњем скупу.

Као и приликом пређашњих скупова, свакодневне молитве ојачавале су и утемељивале рад Комисије. Англикански чланови Комисије узносили су јутарње молитве. Вечерње службе одвијале су се сходно поретку српског православног предања, у оближњој парохији, односно у храму Успења Пресвете Богородице. Чланови Комисије присуствовали су англиканској евхаристији која је одржана у Словачком евангелистичком храму. Чланови Комисије такође су присуствовали светој божанској литургији у манастиру Ковиљ. Током свих прилика за молитву, Комисија (ICAOTD) је подржавала народ Сирије, молећи се за мир, нормалност и сигурност у тој земљи.

У време одржавања састанка Комисије, патријарх Српске Православне Цркве обратио се генералној скупштини Уједињених Нација у Њујорку говором насловљеним „Култура мира и наша одговорност“. Чланови Комисије похвалили су то саопштење на основу правовремености поруке коју је то саопштење пренело, и са захвалношћу су примили његов говор.

Приликом заседања Комисије примећено је да ова година обележава 1700-ту годишњицу Миланског едикта. Прослава годишњице таквог едикта, који нуди потврду сигурности и религијске слободе, посебно је релевантна у наше доба.

Рад Комисије значајно је обогаћен приликама за ангажман које су отворене захваљујући помесном окружењу. Током њеног рада, Комисију су веома срдачно и дарежљиво дочекали преосвећени епископ Андреј, шеф канцеларије за спољне односе Српске патријаршије, као и игуман преосвећени епископ Порфирије јегарски са бројним ковиљским монасима, од којих су чланови Комисије сазнали више о садржајима делатности манастира, укључујући старање о онима који страдају од злоупотребе алкохола и од болести зависности од наркотика. Посета граду Сремски Карловци пружила је прилику за разгледање саборног храма посвећеног Светом Николи, као и за посету православној Богословији Светог Арсенија Сремца, где је чланове Комисије дочекао преосвећени епископ Василије који је све присутне упознао са образовањем младих богослова, као и са начином на који се они припремају да понесу мисију Божију у контексту савремености.

Комисија је са жаљењем констатовала да је православни сапредседавајући, високопреосвећени митрополит Калист диоклијски, спречен да учествује у њеном раду. Представник јелинске Патријаршије Александријске, високопреосвећени митрополит Серафим зимбабвеански, прихватио је да приликом овог скупа врши дужност привременог сапредседавајућег.

Рад Комисије наставиће се приликом следећег скупа који је заказан за септембар 2014. године, са Англиканском Црквом као домаћином.

Митрополит зимбабвеански Серафим, православни Сапредседавајући

Архиепископ пертски Роџер Херфт, англикански Сапредседавајући

Нови Сад, среда, 11. септембар 2013. г.

Чланови Комисије присутни у Новом Саду:

 • Представници Православне Цркве:
 • Mитрополит зимбабвеански и анголански Серафим (Александријска Патријаршија)
 • Високочасни отац Александар Хејг (Антиохијска Патријаршија)
 • Високочасни отац Валентин Васечко (Московска Патријаршија)
 • Професор др Богдан Лубардић (Српска Патријаршија)
 • Митрополит трговиштански Нифон (Румунска Патријаршија)
 • Протојереј Георгиј Звиададзе (Грузијска Патријаршија)
 • Професор др Милтиадис Константину (Грчка Црква)
 • Високочасни отац Анджеј Минко (Пољска Црква)
 • Епископ филомелионски Илија (Албанска Црква)
 • Часни отац др Христос Христакис (са-секретар)

Чланови који нису присуствовали скупу:

 •  Митрополит диоклијски Калист (Цариградска патријаршија)
 •  Часни отац Георгије Д. Драгаш (Јерусалимска Патријаршија)
 • Представници Англиканске цркве:
 • Архиепископ пертски Роџер Херфт (Англиканска црква Аустралије)
 • Часни отац Марк Билимориа (Црква Цејлона)
 • Часни отац др Тим Бредшоу (Црква Енглеске)
 • Архиепископ армашки др Ричард Кларк (Англиканска црква Ирске)
 • Часни каноник Џонатан Гудол (Представник Архиепископа кантерберијског)
 • Часни ђакон др Кристина Хол (Енглеска црква)
 • Часни каноник Филип Хобсон OGS (Англиканска црква Канаде)
 • Госпођица Наташа Куклач (Англиканска црква Канаде)
 • Епископ кипарски и заливски Мајкл Луис (Епископална црква у Јерусалиму и Средњем Истоку)
 • Часни др Глорија Мапангдол (Епископална црква у Филипинима)
 • Часни др Данкан Рид (Англиканска црква Аустралије)
 • Часни каноник професор др Џон Ричес (Епископална црква Шкотске)
 • Епископ воришки Џон Стројан (Црква Енглеске)
 • Часни отац Џозеф Вандера (Англиканска црква Кеније)
 • Часни канон др Алисон Барнет-Коуан (са-секретар)

Саопштења приложена на скупу:

Покајање, преображење и светост, Епископ воришки Џон Стројан

- Достизање личносности кроз заједницу: афричка традиционална перспектива, Часни отац Џозеф Вандера

- Људско биће у друштву: англиканска перспектива, Часни каноник професор др Џон Ричес

- Људско биће као друштвено биће, Професор др Милтиадис Константину