Миротворачки сусрет у организацији Заједнице Свети Еђидио у Риму окончан апелом за мир

Рим, 2.10.2013. (КАР). Осудом верски мотивисаног тероризма окончан је у уторак увече међународни миротворачки сусрет Заједнице Свети Еђидио у Риму. „Нико не сме употребити религију за оправдање насиља“, каже се у апелу који су потписали представници великих религија света. Убијати у име Божје је „светогрђе“ . Истовремено је апеловано на представнике религија да се залажу за мир. Протеклих дана и криза италијанске владе била је тема разговора, па је и председник владе Енрико Лета замољен да се моли за превладавање кризе.

На скупу отвореном у недељу учествовало је око 400 представника хришћанских Цркава и великих светских религија, као и представници политичког и културног живота. У средишту овогодишњег састанка на тему „Смелост надања“ стајали су сукоб у Сирији и стање на Блиском истоку. На око 30 појединачних приредби окупило се преко 15.000 људи.  У јавним дебатанма учествовало је 250 гостију из 60 земаља. Из Сирије допутовао је, међу осталима, грчки православни Патријарх антиохијски Јован Х, иначе брат у априлу киднапованог митрополита Павла Јазигија.

У понедељак је папа Фрања примио у Ватикану госте ове скупштине. Овај међурелигијски скуп био је сасвим на линији миротворачког апела папе Фрање за мир у Сирији, рекао је на састанку са новинарима оснивач Заједнице Сант-Еђидио Андреа Рикарди. Рат у Сирији је предочио  потребу за све већим ангажовањем међународне заједнице на миру.

Овакве међународне миротворачке скупове Заједница Сант-Еђидио организује сваке године у другом граду. Она се држи примера Молитвеног сусрета религија света на који је Јован Павле II позвао у Асизију у октобру 1996. године.

Српску Православну цркву је на овом значајном скупу представљао Његово Преосвештенство Епископ бачки др Иринеј.

Извор: Катпрес