Света Литургија у Бијелом Пољу

У цркви Светих Апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу, у недјељу, 1. децембра, свету литургију је служио јереј Никола Скопљак. Бесједећи пред вјерним народом, послије причешћа, отац Никола се осврнуо на ову, прву недјељу поста, и подсјетио да је Бог, створио човека да би човjек од себе створио бого-човјека.

"Дао му је лик по Своме Лику, дао му боголику душу и божанску силу којом треба да живи и себе испуњава, постепено образујући богочовјечно биће. Али, човјек није хтио да обожује своје биће, него је по свом слободном опредјељењу преступио једину Божју заповијест у рају и добровољно се предао у руке ђавоље. А ко је ђаво? Устати против Бога и борити се са Њим, то је ђавољи пут, то је ђавољи избор. У ђаволу је све обрнуто: оно што је главно у животу и свијету – а то је Бог, оно што је најважније он је прогласио за најмање важно: Правду Божју прогласио је за лаж; Добро Божје за зло; све што је Божје одбацио је – и тиме постао ђаво. Од најсвјетлијег анђела пред небеским Престолом Божјим постао је најцрње и најбогоборније биће у Богом створеном свијету“,бесједио је отац Никола.

Он је подсјетио вјернике на Јеванђеље читано на литургији,у којем се описује шта се десило са бјесомучником којег је мучио ђаво, и који је толико овладао њиме да он није био у стању да нормално мисли и да осјећа.

"И нико није смио да прође поред њега колико је био испуњен демонском силом. Тијело људско, а из њега говори ђаво. Гријех је ђаволска сила којом у човјека улази демон. Човјек, ако се не бори против гријеха него му се препушта, постепено постаје ђаво-човјек. У данашњем времену човјек се или обожује или ођавољује,трећег нема. А Бог је створио људе за Царство Небеско, створио је човјека за Живот Вјечни, да бесмртно живи Вјечном Истином Божјом, Вjечном Правдом Божјом, Вjечним Животом Божјим. То је смисао и циљ свакога човјека. А човјек се у ово наше вријеме налази у сталној јурњави за страстима и сластима овога свијета, понесен ђаволима са свих страна“, бесједио је отац Никола и истакао да управо, само кроз пост и молитву, човјек може да побиједи страст и сваку демонску силу и да тако живи хришћанским животом.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка