Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији

ПСД Света Србија прославила крсну славу светог Василија Острошког

Као да је жарко лето данас започело и као да су сви празници до дана празновања светитеља Василија Острошког стали у један дан, у ову недељу, на овом посебном месту – на Ади Циганлији, која деценијама окупља свет са свих страна и одавно је препознативо место престоничког Београда. Дани васкршње радости, ево, и данас окупише најмлађе, основце и средњошколце са учитељима и вероучитељима, студенте, професоре... Од раног јутра сабирао се свет да прослави крсну славу једног посебног друштва које носи и посебно име: Православно спортско друштво „Света Србија“. Спортско, породично, духовно, дружељубиво, културно, забавно и просветитељско, патриотско заједничарење данас је проткано Љубављу и Јеванђељем.

Необична нова Црква данас била је на спортском терену – благочестиви народ је дочекао Патријарха српског Иринеја. Необична порта под ведрим небом заменила је фудбалски стадион! Испуниле су се све стране, па и трибине. Олтар на светом и узвишеном месту, како и пристоји! У том олтару огромне иконе Господа Исуса Христа и Пресвете Богородице. Пред овим иконама призиван је Дух Свети; објавила је наша Црква да је дошло време да се служи Господу.

Светом Литургијом је началствовао Његова Светост Патријарх српски Иринеј уз саслужење свештеника и ђакона Архиепископије београдско-карловачке. За певницом су појали млади васпитаници Богословије Светог Саве. Први пут, на Ади Циганлији, на отвореном, служена је Света Литургија! Деца су у непрегледним редовима чекала да их Светим Тајнама причести Патријарх Иринеј. Свештенство се расподелило по овој необичној порти носећи путире да причесте све данас пристигле причеснике.

Кум славе је прослављени кошаркаш Дејан Томашевић, председник Православног спортског друштва  Света Србија. Патријарх Иринеј је пререзао славски колач око којег су се окупили: викарни Епископ јегарски Порфирије, министар омладине и спорта  Вања Удовичић, затим чланови овог Друштва, прослављени кошаркаш Дејан Бодирога, као и директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, управник Аде Циганлије Жарко Шормаз...

***

Све небо и земља да слави име Господње!

Честитајући славу Православном друштву Света Србија, Патријарх Иринеј је поздравио сву нашу омладину, њихове родитеље, све који су се сабрали данас, али и све који из неког разлога нису стигли на Свету Литургију. Поздравио је и омладину српску  у свим српским земљама, као и ону омладину која живи ван своје отаџбине, на другим континентима и у  другим државама:

„У овом светом и свечаном дану  српска омладина и српски спорт славе  светог Василија Острошког Чудотворца,  велико светило и велико име наше свете Цркве, и не  само наше Цркве. То је свето име које поштују и коме се моле све  друге православне Цркве, и не само оне, већ и инославни народи, па чак и они који припадају другој религији, јер осећају светост и светило овога великог светитеља.

Данас је  величанствен и радостан дан, браћо и сестре, дан када се Света Литургија савршава у храму земаљском, где је читава земља - храм Божији. Ми окупљени данас овде и сав народ Цркве  Христове, деца наша којој се Господ радује, радујемо се као  и Црква  наша. Сви смо радосни, јер смо сабрани и окупљени на Светој Литургији, најсветијем богослужењу. Но, нисмо ми сами, браћо и сестре!

Господ нам је отворио духовне очи и очи ума нашега  да видимо ко је све са нама -  били бисмо не мало задивљени када бисмо видели свете анђеле и угоднике Божје, и међу њима сигурно и Светога Саву Српског  и остале свете богоугоднике који се радују што народ и његово  потомство духовно ходи стопама њиховим, стазама и путевима којима су они ходили, Бога прослављали, а које је Господ прославио непролазном славом...

Радују се васцело небо и она Небеска Србија са свима нама! Нека би дао Господ да оваквих дана и оваквих светлих почетака буде што више у нашем времену и у нашем животу! Православно спортско друштво Света Србија  и њени организатори увидели су значај спорта, са једне стране, али и ону другу духовну страну...“

Патријарх Иринеј је заблагодарио Господу што се и у нашем времену сагледава да човек није само тело, материја, него је и дух, па се размишља о томе како да се усавршавамо, храбримо, јачамо и укрепљујемо душу своју.

У својој беседи Патријарх је посебно истакао да смо „сведоци свега онога што се данас дешава, свугде, посебно у нашој омладини. То је последица чињенице што нам је васпитање једнострано, а Црква је увек бринула и о једној и о другој страни: о телу -  јер је и тело за Господа, мада је главна брига за Господа она друга страна, духовна;  то је темељ на којем  растемо, на којем јесмо и на којем остварујемо она начела која нам је Господ поставио...“

„Само једнострано васпитање доводи нас до стања у којем смо сада! – истакао је Патријарх Иринеј и наставио: „Ту нема хармоније бића људскога. Црква нас позива на бригу о телу и души, јер  бринући о души, бринемо о целој личности, оној коју је Бог  створио и благословио ... Бавећи се спортом, што је добро, али и духовним спортом, утрошићемо своје време на оно што је корисно. Нажалост, многа наша омладина и деца лишена оне друге стране, духовне, посветили су бригу своме телу, па су неки пошли рђавим путем. Данас тријумфује, као што знамо, не само међу одраслима, већ и међу децом – дрога, страшан порок који убија и тело и душу. Има и других  рђавих путева, порока: разврат, пијанство, злоба која често присутна у нашим душама, има своје негативне последице за дотичну личност, али и читав народ...“

Приметио је Патријарх да наша деца још немају навику литургијског сабрања, али се нада да ће се и то у будућности променити, као и да ће се сви заједно окупљати око Господа, јер ако Бога имамо и са њим живимо, све имамо.

***

Сила и моћ благодатна Светог Василија Острошког нека прати наш народ!

После Свете Литургије на стадион су се спустили падобранци Антитерористичке јединице носећи у рукама знамење српске државе – заставу. Узели су благослов од Патријарха Иринеја и упутили се на своје задатке. На Ади Циганлији је све врвело као у кошници. Обавила се служба Господу и приређен је културно-уметнички програм. Свој благослов за даље сабрање благочестивог народа на свим странама Аде Циганлије дао је Патријарх Иринеј:

„Драга децо, драги родитељи, драги организатори овог светог и свечаног скупа, срећан празник! Срећна слава Православном спортском друштву Света Србија! Нека би дао Господ да у миру, слози и љубави много и много година ово Друштво Света Србија слави Светога Василија Острошког, великог светитеља Цркве наше и Цркве Православне. Нека његова моћ и благодатна сила прате наш народ  и нашу децу која су нам нада и истинска радост. 

Највећа су радост деца својом безазленошћу, својом лепотом  душе и срца, својом искреношћу! Дете не зна и не уме да лаже; увек говори истину. Зато су деца била посебна љубав нашега Спаситеља. И моја је данас велика радост! Радост наше Цркве што види  српску православну децу окупљену око Свете Литургије и крсне славе. То је наша највећа нада да ће овај народ живети!

Све дотле док будемо подједнако бринули  о своме телу и о својој души и значајно доприносили духовној, моралној и материјалној култури -  дотле ћемо зацело и постојати,  дотле ће нас други и уважавати. Пре свега, морамо себе уважавати, дичити се оним што смо наследили  од наших великих светлих предака. Позвани смо  да то чувамо, а и да ми доприносимо духовноме богатству којим смо обогатили историју, не смао нашу, него и историју Европе, а донекле и историју света.

Нека се наша омладина усавршава и изграђује, узраста у свему ономе што је добро! Нека запосли себе на корисном и племенитом раду! – поручио је Његова Светост Патријарх српској младости. Позвао је младе да се потруде да упознају све оно што су претходне генерације оствариле и нама оставиле у наслеђе, и да се потруде да поштују своје родитеље, да воле своју децу, да вреднују и поштују све што је вредно, а посебно да воле  своју Отаџбину.

***

Кум славе г. Дејан Томашевић је истакао у свом поздравном слову да само ми Срби имамо славу; каже се да је богат човек онај коме  на славу долази пуно људи, те зато данас нема богатијих људи од људи из Свете Србије.

Посебну захвалност  је упутио Министарству омладине и спорта,  Скупштини Града Београда, Војсци Републике Србије, директору предузећа Ада Циганлија и свим људима са Аде Циганлије, уметницима, спортистима и добровољцима. Најлепшим поздравом Христос васкрсе пожелео је деци да их радост у срцу увек  прати и доведе на сабор и молитву  за љубав вечну!

На Ади Циганлији, јединственом месту сабрања, окупило се на десетине хиљада људи, који су читавог дана у радости прослављали Светог Василија Острошког на фудбалским, кошаркашким, одбојкашким теренима... Приказиване су све спортке и витешке вештине, играо се шах. Учествовали су сви подједнако: грађани, припадници Војске и Полиције, јавних установа, уметници, хор Подигнимо Ступове – Обновимо себе, етно групе и појци, књижевници, фолклорна друштва (организатор културно-уметничког програма је г. Божидар Ђуровић, редитељ). Деци су подељене мајице са натписом Света Србија, који, симболично изабран, носи јединствену поруку свима.

У нашем народу је свагда било појединаца, заслужних покретача и посебних мисионара православне вере који су прослављали Божје угоднике. Данас су то били спортисти који су нас прослављали широм света.

Зорица Зец

 

Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији
Свето сабрање деце и омладине на Ади Циганлији