Jубилеј пресељења Матице српске из Пеште у Нови Сад

Jубилеј пресељења Матице српске из Пеште у Нови Сад
Jубилеј пресељења Матице српске из Пеште у Нови Сад
Jубилеј пресељења Матице српске из Пеште у Нови Сад
Jубилеј пресељења Матице српске из Пеште у Нови Сад

У Српском народном позоришту, у недељу 11. маја 2014. године, одржана је свечана академија поводом 150 година пресељења Матице српске из Пеште у Нови Сад.

Академији су присуствовали: Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, Епископи бачки Иринеј, сремски Василије и јегарски Порфирије, председник Народне скупштине Републике Србије гђа Маја Гојковић, министар културе и информисања у Влади Републике Србије г. Иван Тасовац, градоначелник Новог Сада г. Милош Вучевић, саветник председника Републике Србије гђа Јасмина Митровић Марић и потпредседник Владе Аутономне Покрајине Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање г. Славиша Грујић.

Бираним речима, присутне је поздравио Епископ новосадски и бачки, сомборски и сегедински Господин др Иринеј који је рекао да је од свог самог оснивања Матица српска била нераскидиво везана са Епархијом бачком и са Српском Православном Црквом у целини.

Она се природно напајала на изворишту сопствене Цркве, њене духовности и њене традиције али никада није била затворена ни према свим другим импулсима и благотворним утицајима других култура, других народа, индохришћанских па ако хоћете и оних нехришћанских, казао је Владика Иринеј, додајући да је пресељење матице у Нови Сад било од важности за свеукупну српску културу а не само за град Нови Сад.

Јубилеј који обележавамо је један од највећих и најзначајнијих јубилеја у српском народу, нагласио је Епископ бачки.

Професор др Драган Станић, председник Матице српске упознао је присутне са значајем доношења одлуке о пресељењу матице из Пеште у Нови Сад као и о утицају Матице српске на српску културу и очување самог српског националног идентитета.

Данас Матица српска представља снажну целину сачињену од матице мајке, Библиотеке, Галерије, Издавачког центра, настојећи да не само очува све оне завете прошлости него и да моћно негује развојне, културне и научне пројекте како би била од што веће користи свом народу, казао је професор Станић.  

Најстарију националну установу у области књижевности, културе и науке основали су српски интелектуалци и привредници 16. фебруара 1826. године у Пешти. Матица српска је преданим радом на просвећивању српског народа, очувању националног и културног идентитета и развоју издавачке делатности доживела пуну афирмацију на читавом српском културном и духовном простору. После вишегодишњег настојања да, ради успешнијег и плодотворнијег рада, дође до пресељења Матице српске из Пеште у Нови Сад, оно је најзад започело 28. априла 1864. године. Прелазак Матице српске у Нови Сад био је од пресудног значаја за развој града као српског културног и интелектуалног средишта, а одржавање Скупштине Матице српске 12. маја 1864. године у Новом Саду представља званичан датум пресељења Матице.

Извор: Епархија бачка