Митрополија црногорско-приморска: Масован одзив вјерника у акцији прикупљања помоћи

Митрополија црногорско-приморска: Масован одзив вјерника у акцији прикупљања помоћи
Митрополија црногорско-приморска: Масован одзив вјерника у акцији прикупљања помоћи
Митрополија црногорско-приморска: Масован одзив вјерника у акцији прикупљања помоћи
Митрополија црногорско-приморска: Масован одзив вјерника у акцији прикупљања помоћи

Након јавног позива Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Господина Амфилохија, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици у кратком року је прикупљен шлепер неопходних намирница за помоћ од поплава угроженој браћи у Србији и Републици Српској.

Према ријечима дежурног свештеника протојереја Бранка Тапушковића, у што смо се и сами могли увјерити на лицу мјеста, Подгоричани непрекидно доносе помоћ која се разврстава и складишти у Саборном храму, одакле ће бити послата у Шабачку и Ваљевску епархију, гдје је ситуација најтежа.

Отац Бранко каже да је скупљено преко 3 000 литара воде, доста хране за бебе, хигијенских препарата и одјећа у огромним количинама.

„Одјећа и није толико неопходна, па бих апеловао на народ да се фокусирамо на храну за бебе, конзервирану храну, средства за хигијену, доњи веш и чарапе, као и средства за дезинфекцију. То је оно што је тренутно најпотребније народу у угроженим подручјима“, каже он.

Он посебно наглашава неопходност прикупљања средстава за дезинфекцију, јер се очекују проблеми тек након повлачења воде и пораста температуре од разних врста заразе. „А за то су, с обзиром на огромни простор захваћен поплавама, потребна огромна хемијска средства за дезинфекцију“, објашњава он.

Акција прикупљања помоћи се одвија преко добротворног фонда при Митрополији црногорско-приморској „Човјекољубље“. Што се тиче Подгорице, помоћ у организацији Цркве се прикупља искључиво на Саборном храму, а у Кучко-братоножићкој парохији она се сабира на Ублима и у манастиру Светог Николе на Пелевом бријегу. Са прикупљањем помоћи кренула је и Даниловградска црквена општина. Помоћ се скупља и у Приморју и свуда у Митрополији.

Отац Бранко каже да је дирнут љубављу вјерника према браћи у угроженим подручјима и додаје да се читаво свештенство и монаштво Митрополије укључило у акцију.

Помоћ се прикупља свакодневно у периоду од девет до осамнаест часова, а ова фаза акције ће трајати до 25. маја.

„Ово је тек прва транша помоћи. С обзиром на оно што слиједи након повлачења воде и пораста температуре, требаће огромни напори да се предуприједи зараза. Ја мислим да се у Обреновцу људи још за дуго-дуго неће моћи вратити својим домовима, све док се град не санира, док се не испита јесу ли куће погодне за становање, да нијесу попустили зидови, да се некоме кућа не сруши на главу“, каже протојереј Бранко Тапушковић.

Из Херцег Новог сјутра ће кренути камион са седам тона материјалне помоћи угроженима од поплава у Ваљевској епархији.

Помоћ су сабрали вјерни при храму Вазнесења Господњег на Топлој након јучерашњег јавног позива Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Господина Амфилохија.

Акцијом прикупљања руководили су херцегновски свештеници Никола Тодоровић и Владан Пантелић, а у њу се укључило комплетно свештенство Архијерејског протопрезвитеријата херцегновског.

Сабирање помоћи у Херцег Новом ће бити настављено и наредних дана.

Након јучерашњег јавног позива Митрополита Амфилохија, Црквена општина Бар је за мање од 24 часа прикупила преко 30 тона конзервиране хране, воде за пиће, одјеће, обуће, постељине и средстава за хигијену за унесрећене од поплава које су погодиле Србију и Републику Српску.

Вјерници прилажу и новац за који се одмах набављају најнужније намирнице. Обезбијеђена су и три чамца. Помоћ се пакује и разврстава и крипти Саборног храма Светог Јована Владимира и сјутра ће бити транспортована према одредиштима.

Предсједник Црквене општине барске Дејан Ђуровић каже да ће прикупљање помоћи бити настављено и наредних дана у Парохијском дому поред храма и на штанду испред робне куће у центру града, те да ће од сјутра бити организован и пункт с истом намјеном и у Црмници.

„Очекујемо да се наредних дана у акцију укључи још више Барана“, каже Ђуровић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска