Заједнички апел кардинала фон Шенборна, лутеранског бискупа Бинкера и грчког Митрополита Арсенија за помоћ жртвама поплава у Србији и Босни –„У заједничкој Европи не сме нас патња многих њуди оставити хладним“

Надбискуп Беча  Кристоф Кардинал Шенборн, Митрополит Арсеније (Кардамакис) и евангелистичко-лутерански бискуп Михаел Бинкер упутили су заједнички позив за помоћ жртвама поплава у Србији и Босни и Херцеговини. Дословно се у позиву вели: „ У заједничкој Европи нас не сме оставити хладним патња многих људи који су након политичке катастрофе у 20. веку сада погођени природном катастрофом“.

Србија и суседне области Босне представљају поприште најстрашнијих поплава за последњих 120 година у овом региону, односно откако уоште постоји евиденција о таквим елементарним непогодама.

Читави градови и села су под водом, десетине хиљада људи сада зависи од хитне помоћи како би уопште могли опстати. „Катастрофом погођеном народу у суседству, са којим нас спаја не само Дунав, сада је неопходна одлучна љубав ближњег. Стога упућујемо апел свима Аустријанцима и Аустријанкама – свима хришћанима и свима људима добре воље – да својим прилозима жртвама тих поплава столећа широкогрудо помогну.“

„Каритас“, „Дјаконија“ и „Човкољубље“ су већ увелико на овом плану активни.

Ова катастрофа нас подсећа на неопходност приступа природи „са респектом и одговорношћу“. „Страхопоштовање пред творевином Божјом и страхопоштовање пред животом требало би да иду руку под руку са одлучношћу да се помогне жртвама најновије катастрофе“, саопштили су кардинал Шенборн, бискуп Бинкер и Митрополит Арсеније.

Протођакон Зоран Андрић, Минхен