Министар правде код Патријарха Иринеја

 Министар правде Републике Србије Никола Селаковић и директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић посетили су Патријарха српског Иринеја и обишли пунктове помоћи угроженима.

Новчана средства прикупљају се преко Фонда „Патријарх Павле“.

Ова вест је у међувремену обогаћена видео матријалом на који скрећемо пажњу, уз захвалност агенцији ФоНет.

На територији Архиепископије београдско-карловачке до сада је прикупљено око 320 тона хране и хигијенских производа и током четири дана развезено је, у сарадњи са Кризним штабом града Београда, 120 тона. У овој акцији су учествовали сви храмови Архиепископије, преко 20 добрих верника који су уступили возила и гориво и више од 250 волонтера који су у згради Патријаршије радили на разврставању робе и отпремању у најугроженије крајеве: Бајину Башту, Крупањ,  Свилајнац, Добој, Кузмин, Бијељину и, посебно, Обреновац. За сада се помоћ шаље првенствено у храни и води и хигијенским средствима, док се гардероба оставља за касније када ће се према конкретним потребама расподелити угроженима.

Позиву Српске Православне Цркве одазвале су се све епископије широм света, као и наша српска дијаспора.

Одлучено је да се сва новчана средства убудуће упућују у Фонд „Патријарх Павле“.

За све време  рада Светог Архијерејског  Сабора, свакога дана Патријарх српски Иринеј и архијереји у посети су неком од прихватилишта или угроженом подручју где се доноси помоћ, и својим присуством и пажњом теше пострадали народ.

У згради Патријаршије Његова Светост Иринеј, министар правде у Влади Републике Србије  Никола Селаковић и директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић обишли су данас младе који разврставају помоћ за угрожене и непрекидно су на располагању на овом првенствено хришћанском делу, врше значајну мисију и пројављују посебно хришћанско прегалаштво.  У наставку су се  обратили медијима.

Патријарх Иринеј: „Невоља која нас је снашла, као и иначе  свака невоља, дошла је неочекивано. Било је остало мало времена  да се  отклоне сви проблеми из овог обрушеног облака на пределе Србије и околних земаља, Босне и Херцеговине и Хрватске, које су се нашле у истим мукама. Иако су невоље велике, оно што је добро јесте да су наш народ, наша Црква, Војска, Жандармерија и наша власт, на крају крајева, схватили проблеме у којима се налазимо, притекли у помоћ народу, а народ је то сместа уочио, и нашим пуним ангажовањем настојимо да се те невоље ублаже. Сад је најважније да се укаже прва помоћ људима лишених својих домова, својих установа. Првенствно су потребни храна и вода. Наравно, тиме се ова помоћ неће исцрпсти; тек нам предстоји помоћ и допринос свакога ко може учинити да се људи врате у своје домове ...

На жалост, има и таквих домова који никада неће више моћи да се поправе. То је брига и државе и Цркве и народа. Нисмо у томе сами. Јављају се друге државе, земље бивше Југославије, што је утешно. Хрватска, Словенија, Македонија, Црна Гора прискочиле су у помоћ и знатно олакшавају ово тешко стање. Ми смо се као Црква обратили другим православним Црквама. Руски Патријарх Кирил се обратио са питањем шта нам треба, а за то су питали поглавари и  других Цркава. Та тренутна и прва помоћ других неће изостати.

Наша помоћ се не исцрпљује овиме, јер помоћ и бригу треба надаље указивати. Наредна етапа је скупљање новца да се зграде обнове, очисте, да се санирају објекти, да се  цркве доведу у нормално стање.

Надамо се да нисмо сами и да свет сагледава трагедију која нас је снашла и сви чине да се последице ублаже. Верујем да ћемо у догледно време ове проблеме превазићи и колико-толико нормализовати живот“.

Његова Светост Патријарх српски Иринеј је поновио позив црквама, свештенству, монаштву  и вернима да и у овој светој дужности помагања  другоме ставимо себе у положај оних који страдају; апеловао је на оно што је често наша особина - да се не одушевимо само у почетку , а да после престанка несреће заборавимо да наша помоћ мора бити  настављена!

Министар правде у Влади Републике Србије  Никола Селаковић изразио је благодарност Српској Православној Цркви, Патријарху Иринеју и свим архијерејима, свим епархијама наше Цркве широм света, свештенству и монаштву и додао:

„Ми смо, на првом месту, духовно јак народ. Мостови које су срушиле реке, претворени су у неке нове мостове међу нама самима који овде живимо, али и међу онима са којима смо до јуче били у сукобима.“

Министар је  нарочито топло заблагодарио Исламској заједници, Римокатоличкој Цркви кao и Јеврејској општини на несебичној и пожртвованој помоћ у новонасталој ситуацији.

Директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић захвалио је Српској Православној Цркви и Патријарху српском Иринеју на упућеној донацији од 10 милиона динара, а што је био први корак у низу корака на помагању новонасталој ситуацији.

Зорица Зец

          

 

Министар правде код Патријарха Иринеја
Министар правде код Патријарха Иринеја
Министар правде код Патријарха Иринеја
Министар правде код Патријарха Иринеја
Министар правде код Патријарха Иринеја
Министар правде код Патријарха Иринеја
Министар правде код Патријарха Иринеја
Министар правде код Патријарха Иринеја