Васељенска Патријаршија упутила писмо подршке српском народу

Поводом незапамћене несреће која је задесила Србију, Његова Свесветост Патријарх цариградски г. Вартоломеј, у име пуноће Цариградске патријаршије, упутио је писмо саучешћа и подршке Патријарху српском г. Иринеју, Српској Цркви и српском народу.

Писмо доносимо у целини:

Његовој Светости
Патријарху Српском Господину Иринеју,
Београд

Ваша Светости,

Васељенска Патријаршија и наша Смерност лично, с неизмерним болом у души и срцу, пратимо дешавања у пределима, тешком и вишедневном поплавом погођене благословене Србије, већинског и вољеног Православног народа, настањеног у њој, делећи састрадалну бригу са Вашом Светошћу.

Изражавамо Вам најдубљу братску подршку и молимо се Господу, Који укида законе природе својом Светом вољом и промислом Његовим, да сачува  Православну Србију и њен народ од свакога зла и пропасти, да зацели Благодаћу Својом материјалне и људске ране које су Вас задесиле, а погођене поплавом да охрабри и утеши, и просветли све нас како бисмо сачували „веома добру“ творевину Божју, „ту најузвишенију реч Творца и поседницима, и мудрацима, и убогим, и богатим“ (Св. Ј. Златоуст), како би и људи, који живе на земљи и уживају добра њена, имали сигуран живот и здравље, и како би избегли такве пропасти, попут ове коју у агонији проживљавамо у Вашој благословеној домовини, за коју смо уверени да ће као облак проћи.

Убеђени да ће се Српски народ, који је на свом историјском путу вековима пролазио кроз огањ, понети храбро и у овој олуји и борби, у искушењу које се дешава по допуштењу Божјем, молитвено, молебно и братски Вас поздрављамо са Вашим Свештеним братством, полажући уздање за Вас и за сав Српски народ на Часни Крст Господњи, Који где хоће постаје не само сила за прогнање зла, него знак обнове и Васкрсења, живота, радости и весеља проистеклог из страдања, што желимо и свој браћи, и духовној деци Вашој у овом искушењу, са молбом, Свјатјејши, да свима њима пренесете нашу бригу, љубав и молитве Мајке Цркве Константинопољске и осећања састрадалне љубави наше Смерности.


Са свесрдним братским целивима
љубави и поштовања
Константинопољски В А Р Т О Л О М Е Ј