Достављена помоћ у Доњу Трешницу

Достављена помоћ у Доњу Трешницу
Достављена помоћ у Доњу Трешницу
Достављена помоћ у Доњу Трешницу
Достављена помоћ у Доњу Трешницу

Центар за прикупљање и координацију хуманитарне помоћи при Епархији шабачкој доставио је хуманитарну помоћ у село Доња Трешница које је задесила велика елементарна непогода. У овом брдовитом селу три хектара шуме ерозијом је слетело у малу речицу и створило језеро потопивши село. Побеснела речица Трешница затрпала је своје корито и ископала ново по двориштима кућа, где га некада није било. Наноси дрвећа налазе се свугде по селу, а биће потребан дуг период да се уклоне. Речица Трешница која понекад у топла лета готово да пресуши заједно са ерозиијама и клизиштима променила је изглед овог села.

У овом селу од самог почетка хуманитарним радом несебично се бави сеоски учитељ Предраг Спасојевић који свакога дана допутује из Бање Ковиљаче и помаже мештанима. Он је иначе дао и прве знакове узбуне да је ово село одсечено путем од остатка света, а окупивши прве волонтере доставио је и прву хуманитарну помоћ и све наредне. Не чекајући надлежне органе самоиницијативно од пријатеља прикупљао је храну како би доставио мештанима. Његовом раду убрзо су се прикључили и вероучитељи ђакон Владимир Савић и Саша Мијатовић, као и многобројни учитељи и наставници. Центар за прикупљање и координацију хуманитарне помоћи при Епархији шабачкој доставио је помоћ у намирницама, води за пиће и хигијени  остајући да прати даље потребе мештана.

Још једном апелујемо на неопходност дезинфекције места због могуће епидемије, као и заштиту од змија на које мештани наилазе у великом броју.

 

ђакон Саво Лазић