Немачка: Евангелистичка Црква осудила антисемитизам

Писмо солидарности председавајућег Савета ове Цркве Шнајдера председнику Централног Савета Јевреја

Берлин 23.07.2014. (КАП). Председавајући Савета Евангелистичке Цркве у Немачкој (ЕЦН) Никола Шнајдер осудио је антисемитске пароле са недавних демонстрација у Немачкој. „Запањује када се протести против актуелне акције израелске војске у појасу Газе доводе у везу са нечовечном мржњом према Јеврејима“, написао је Шнајдер у једном отвореном писму солидарности председнику Централног савета Јевреја Дитеру Граумену.

ЕЦН оштро осуђује све видове антисемитизма и расизма. С обзиром на незамисливе злочине током Трећег Рајха, овако шта је „ван толеранције“.

Немачки историчар и истраживач антисемитизма Волфганг Бенц не види пораст антисемитизма у Немачкој. Дакле, „сматрам да је претерано“ када се о немирима у Немачкој говори као о антисемитским, каже Бенц.

Међутим, израелски министар за међународне односе Јувал Штајниц види пароле против Јевреја на демонстрацијама против израелске акције у Гази као опасност. "Да, критика Израела је легитимна. Ми смо демократија. Али ови наводни борци за слободу желе да негирају право да ми заштитимо своје животе," рекао је Штајниц  за лист "Билд".

Извор: Катпрес