Цер и Колубара - у славу ратника

Цер и Колубара - у славу ратника
Цер и Колубара - у славу ратника
Цер и Колубара - у славу ратника
Цер и Колубара - у славу ратника

Прослава 100-годишњице почетка Првог светског рата у Чикагу

У суботу, 14. јуна 2014. године, српска заједница у Чикагу је обележила 100-годишњицу почетка Првог светског рата пригодном свечаношћу под називом “Цер и Колубара: У славу ратника“. Свечаности су присуствовали Његово Преосвештенство епископ новограчаничко-средњезападноамерички Лонгин са свештенством и епархијским делгатима, конзул жеран Дејан Радуловић и вице-конзул Милинко Шпица са представницима Генералног конзулата Србије у Чикагу, као и велики број народа из Чикага и околине. О Великом рату, доприносу славне српске војске и његовом значају за васцели српски народ говорили су владика Лонгин, конзул жеран Дејан Радуловић и свештеник др Василије Вранић.

У представи су на веома потресан начин дочаране истанчане емоције ратника, жал за породицом, домом и родном грудом, али и њихова непоколебива вера у бољу будућност Србије и осећај части да се управо они налазе на бранику вере и отаџбине. Све српске земље биле су заступљене у представи на симболичан начин кроз дијалоге глумаца, песме хора и игре фолклорне групе.

Као што је и Велики рат ујединио све Србе, будући да су многи из далеке дијаспоре остављали своја огњишта и породице у далеком свету и враћали се да бране Матицу, тако је и представа символично ујединила многе културне организације да достојно одају пошту нашим великим прецима.

Аутор представе и кореограф је Милан Андријанић. У културно-уметничком програму учествовали су Фолклорни ансамбл “Соко” при Саборном храму, Српско певачко друштво “Бранко Радичевић” под диригентским вођством попадије Јелене Вранић и глумци српског позоришта “Mира Сремчевић” у Чикагу под вођством Славице Петровић. Прослава је одржана у свечаној сали средње школе Amundsen у Чикагу.  

Прославу је организовала црквено-школска општина Саборног храма светог Васкрсења Христовог у сарадњи са Генералним конзулатом Републике Србије у Чикагу.